Folder Natuurlijk Papier & Karton

‘Dat papier duurzaam is, dat hoef je toch eigenlijk niet meer te vertellen?’

Door Jeroen van Druenen

Als je het hebt over hoe veelzijdig papier en karton zijn, dan zijn wij als grafische onderneming bij uitstek geschikt om de vele, creatieve toepassingen te laten zien. En dat papier duurzaam is, staat boven kijf. Wie gebruikt er vandaag de dag nu eigenlijk nog papier zonder keurmerk? Wat mensen zich minder vaak realiseren en wat diverse onderzoeken uitwijzen, is dat papier ook vele andere voordelen heeft, zoals het ontspannende effect van het lezen van een gedrukt boek en het beter onthouden en leren vanaf papier.

Papier duurzaam van inkoop tot eindproduct

Bij Jubels werken we gezien de vele voordelen dan ook wat graag met het product papier. Daarnaast passen we duurzaamheid in de breedste zin toe. Ja, papier is duurzaam omdat het wordt gemaakt van gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen: een natuurlijke, hernieuwbare bron, bio-afbreekbaar en recyclebaar. Maar duurzaamheid gaat om meer. Het gaat om onze inkoop, om onze processen, om het voortbestaan van onze eigen onderneming en dat van ons vakgebied. Want uiteindelijk betekent duurzaam dat iets lang meegaat en Jubels gaat inmiddels al sinds 1902 mee.

Drukpers heeft het gebouw verlaten

Jubels is al lang geen drukkerij meer in de traditionele zin van het woord. Sterker nog: de offset drukpers heeft al jaren terug het gebouw verlaten. Daarvoor in de plaats kwam het duurzame printing-on-demand, waarmee ‘drukwerk’ in hele kleine oplages mogelijk is. Wij hebben klanten die via ons systeem per keer twintig brochures aanvragen. Dit scheelt opslag en verspilling van niet-gebruikte brochures. Ook is inschiet niet aan de orde. Het op deze manier inzetten maakt papier óók duurzaam.

Een ander duurzaam voordeel van printing-on-demand is dat er toner wordt gebruikt. Qua recycling biedt dit grote voordelen. Omdat toner een poeder is dat op het papier ligt en er niet doorheen dringt, is het in het recyclingsproces, het de-ink-proces, veel beter weer eraf te halen.

Veelzijdig papier in combinatie met digitaal

Online en offline, print en digitaal gaan tegenwoordig hand in hand. Wij maken 1-op-1 communicatie zowel offline als online mogelijk, crossmediaal dus. Hiervoor hebben we volledig geautomatiseerde processen met meerdere touchpoints. Iemand bezoekt een site en doet een aanvraag. De klant krijgt bijvoorbeeld eerst per e-mail informatie, we haken aan via socials, verderop in het proces ontvangt de klant per post iets en uiteindelijk vindt er een gesprek plaats. Jubels maakt het voor onze klanten mogelijk het hele traject, de customer journey, met de eindgebruiker mee te lopen. Efficiënt, effectief en dus óók duurzaam.

Extra stapje zetten

Wij denken telkens na hoe het duurzamer en beter kan voor de klant. Kunnen die labels ook met een biologisch afbreekbare laminaat? Dan adviseren we dat. Wil de klant papier dat zichtbaar is? Dan hebben we papier van tulpenbollen en tomaten. Tegelijk willen we voor onszelf ook een duurzame toekomst; voor de onderneming, voor het vak, voor generaties na ons. Dus het is logisch dat je allemaal je steentje bijdraagt. Onze machines, ja die gebruiken energie. Maar we hebben wel groene stroom. En de warmte van de machines zorgt er weer voor dat we minder hoeven te stoken. Gewoon opletten, doen wat je kunt doen en waar mogelijk een stapje extra zetten.

Jeroen van Druenen is CEO van Jubels Smart Printing, Smart Solutions. Daarnaast is hij lid van de wereldwijde Xerox Premier Partner adviesraad en voorzitter van de XMPie Software gebruikersgroep.

Lees ook: Klimaatdoelstellingen? Keten laten we samenwerken! 

Jeroen van Druenen

9 februari, 2022

Verder lezen

Verloop Drukkerij drukt al 100 jaar stempel op veranderende markt

In deze serie komen drukkerijen aan het woord over hun werk en de uitdagingen. Deze keer komt Verloop Drukkerij in beeld.

7 juli, 2022

Kettingbrief

Packaging specialist: ‘Klanten eisen meer en meer dat we van papier en karton gebruikmaken’

Elke maand komt iemand uit de sector aan het woord die in een kettingbrief vertelt over zijn of haar werk. Deze maand Keter.

7 juni, 2022

voedselverpakkingen van duurzaam karton

Onderzoek TU: karton met duurzamere coating

TU/e-scheikundige Sterre Bakker onderzocht hoe je voedselverpakkingen kunt verduurzamen met coatings.

30 januari, 2023