Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Werken met papier & karton

Papier en karton kunnen in allerlei toepassingen worden verwerkt. Van posters, brochures en boeken tot productverpakkingen en displays in supermarkten. Daarnaast zijn karton en papier de basismaterialen voor diverse (kleine en grote) kunstenaars en knutselaars. 

De weg van papierproducent naar grafische onderneming

Nadat papier en karton zijn gemaakt, begint het werk eigenlijk pas. De geproduceerde rollen en pallets met vellen gaan naar verpakkingsfabrieken, drukkerijen of bijvoorbeeld retailers om verder verwerkt te worden voor uiteenlopende klanten; consumenten en bedrijven. Er zijn verschillende soorten drukkerijen, uitgeverijen en andere grafische ondernemingen. Sommige richten zich puur op tijdschriften, kranten, folders, bijsluiters of bijvoorbeeld kaarten, andere drukken met name boeken of documentatiemateriaal en weer andere drukkerijen verzorgen heel specialistische producties waar speciale vormen,  vouwwijzen en verpakkingsmogelijkheden worden gebruikt. 

Duurzaam verpakken

De wereld van verpakkingen is groot. Denk aan al die producten waar een verpakking omheen zit: de hagelslag op tafel, het doosje om je nieuwe parfumfles, de papieren zak waarin je nieuw bestelde kleding wordt bezorgd. Verpakkingen dienen een functioneel en promotioneel doel. Ze beschermen producten en nodigen je uit om het product te kopen. Verpakkingen van papier en karton zijn ook nog eens goed recyclebaar en daarmee erg duurzaam. Meer weten over circulaire verpakkingen? Kijk eens op papiercirculair.nl. Wil je weten wat de sector doet? Bezoek dan eens 4evergreenforum.eu

Creatief, kunst & design

1

Kunst – Papier en karton worden al eeuwen in diverse kunstdisciplines gebruikt en maken creatieve ideeën tastbaar. De eerste schetsen van menig kunstenaar starten op papier en ontwikkelen zich tot grootse kunstwerken.

2

Design – Van maquette voor hele wijken of één gebouw tot aan het design van een stoel of de inrichting van een complete slaapkamer. Architecten en ontwerpers bewijzen dat het  allemaal kan met papier en karton. 

3

Creatief – Iedereen kan aan de slag met (oud) papier en karton. Surprises voor de feestdagen, zelf kerstkaarten maken, de allermooiste ingepakte en versierde cadeaus of aan de slag met origami. Do It Yourself!  

Voordelen gedrukte media

Lezers vinden dagbladen betrouwbaar en beleven een ontspanningsmomentje bij het lezen van tijdschriften. Dit vertrouwen draagt daardoor weer bij aan een postievere reclamebeleving. Belangrijke voordelen van gedrukte media. Gedrukte media wordt doelbewust gebruikt waardoor er een hogere betrokkenheid is ten opzichte van vluchtig online mediagebruik.

Artikelen over: Werken met papier & karton

week van de grafimedia

Allereerste Week van de Grafimedia komt eraan!

Van 30 september tot en met 5 oktober 2024, dé Week van de Grafimedia, laten grafische ondernemingen hun bedrijf zien.

8 juli, 2024

geostick presentatieruimte header

Duurzaamheid bij Geostick

Zelfklevende-etikettendrukker Geostick heeft duurzaamheid in het dna van de organisatie; van gebouw tot reststroom van proces tot mens.

30 mei, 2024

papier met bermgras

Drukkerij ontwikkelt eigen papier met lokaal bermgras

Waardewenders maakt papier met bermgras uit ecologische beheerde bermen en percelen en geeft wending aan reststromen.

27 november, 2023

foto brein en boeken in special duurzaamheid papier & karton

Lezen en schrijven vanaf papier goed voor ontwikkeling kind

Diverse experts, waaronder Erik Scherder, geven aan dat lezen en schrijven vanaf papier goed is voor de ontwikkeling van het kind.

16 oktober, 2023

grafimedia in cijfers 2022 cover

Grafimedia in cijfers 2022

GOC en het A&O Fonds Grafimediabranche publiceren Grafimedia in cijfers 2022.

30 mei, 2023

kartonnen broodclips voor de broodzakken

Kartonnen broodclips, milieuvriendelijke concurrent

KarTent startte Operatie Broodclipje om bakkend Nederland aan kartonnen broodclips te helpen.

27 februari, 2023

Veelgestelde vragen

Dat zijn er heel veel. Het is een hele opgave om daar een volledig overzicht van te geven. We hebben op onze site de meest gebruikte en bekende soorten papier en soorten karton beschreven. Als je op zoek bent naar een bepaald soort papier of karton voor drukwerk of een productverpakking, dan kun je het best advies inwinnen bij een drukkerij die zich bezighoudt hiermee. Zo weet de ene drukkerij alles van boeken of magazines en weer een ander bedrijf kan verpakkingen op maat verzorgen. 

Bij het ontwikkelen van een verpakking komt veel kijken. Gaat het puur om een functionele verpakking ter bescherming van het product of is het belangrijk dat de verpakking de aandacht trekt en uitnodigt om het product te kopen? Gaat er een product in dat niet kan bederven of gaat het om voedsel? Vormgevers, verpakkingsbedrijven en drukkerijen kunnen goed adviseren. Op www.papiercirculair.nl worden tips en praktische informatie over de verduurzaming van verpakkingen van papier en karton gegeven. 

Dat is in deze wereld van digitalisering een terechte vraag. Toch kunnen er diverse goede redenen voor zijn. Ten eerste blijft er een groep mensen die minder makkelijk toegang heeft tot online kanalen en daarmee een voorkeur voor drukwerk hebben. Ook vinden lezers dagbladen betrouwbaar en beleven ze een ontspanningsmomentje bij het lezen van tijdschriften. Daarnaast blijkt dat we meer informatie onthouden wanneer we het van papier lezen dan wanneer van een scherm afgelezen. En last but not least: print staat voor exclusiviteit en aandacht. Denk aan een mooi boek voor op de leestafel of een persoonlijk en handgeschreven kaartje . 

Deze verpakkingen moeten aan strenge Europese eisen voldoen, zoals de CEPI sectorrichtlijn. Ook wordt er geregeld onderzoek gedaan naar de veiligheid van verpakkingen en in hoeverre de verpakking een negatief effect heeft op het voedsel dat zich in de verpakking bevindt. Het RIVM heeft in 2019 nog onderzoek gedaan en voorzag geen schadelijke effecten op de gezondheid. 

Kijk ook eens hier

Direct actueel nieuws ontvangen?

Logo Papier & Karton diapositief PNG