Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Soorten karton

De keuze voor een bepaalde soort papier en karton is in belangrijke mate afhankelijk van de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen daarvan. Soms gaat het om praktische afwegingen en soms om een gewenste uitstraling die je wilt bereiken. Of beide.  Een kartonnen verpakking heeft een andere functie dan een reclamefolder. Een kartonnen display heeft weer een andere uitstraling dan een verpakking, en papier voor wc- en keukenpapier vraagt weer om papier met hele andere eigenschappen. Ook het drukwerk- en afwerkingsproces kunnen van invloed zijn op de te kiezen soort. 

Golfkarton

Golfkarton is de meest gebruikte transportverpakking. Het is een efficiënt product dat op maat wordt gemaakt voor de te verpakken producten. Golfkarton is functioneel, praktisch en leent zich prima voor bedrukking.

Golfkarton bestaat uit één of meerdere lagen gegolfd papier. In combinatie met één of meer lagen vlak papier krijgen deze lagen een bepaalde stijfheid of sterkte met stootwerende eigenschappen. Het materiaal biedt dan ook goede bescherming aan diverse producten, zoals voedingsmiddelen. De afzonderlijke lagen papier, liners genoemd, bestaan meestal uit sterke papiersoorten. Een onderscheid kan worden gemaakt tussen enkelzijdig golfkarton (een gegolfde papierbaan, geplakt op een gladde deklaag) en dubbelzijdig golfkarton (een gegolfde papierbaan waarop aan weerszijden een deklaag is geplakt).

Golfkarton bestaat uit natuurlijke grondstoffen (houtpulp, zetmeellijm en 80% oud papier) en is 100% recyclebaar. De bewerking en bedrukking van golfkarton is eveneens milieuvriendelijk. De inkten zijn voornamelijk op waterbasis en de lijmen zijn gemaakt van zetmeel. De duurzaamheid van het materiaal zit tevens in het gewicht. Golfkarton is licht. Dat is van invloed op de (milieu)kosten van het transport. Meer over golfkarton is te vinden op www.golfkarton.org/nl/.

Grafisch karton

Grafisch karton is een meerlaags massief (vouw)karton dat wordt toegepast in (softcover) boeken, mappen, ringbanden, ordners, spelborden, legpuzzels, displays, reclameplaten en verpakkingen. Grafisch karton wordt vaak gemaakt van gerecycled papier, tenzij het een voedselverpakking betreft. De belangrijkste eigenschap van grafisch karton is de stevigheid dankzij de meerdere lagen, terwijl het toch goed vouwbaar blijft. Doordat het materiaal goed te verwerken is, leent het zich voor diverse toepassingen en druktechnieken. Grafisch karton wordt gemaakt op langzeef-machines. De dikte van het karton ligt tussen 1 en 4 mm. De basislaag wordt op de kartonmachine gemaakt. In dezelfde procesgang wordt de laag vervolgens aan beide kanten beplakt met dik papier, dat op een papiermachine is geproduceerd

Honingraatkarton

Honingraatkarton is oersterke kartonsoort. De naam slaat op de manier waarop het materiaal is opgebouwd. Er wordt gebruik gemaakt van een sandwichconstructie bestaande uit twee vlakke platen en een kartonnen kern opgedeeld in vele zeshoekige cellen, zoals bij een honingraat. De kern is loodrecht op de vlakke platen georiënteerd. Dat maakt honingraatkarton bijzonder sterk. Het kan een verticale druk van 40 ton/m2 verdragen. Daarbij is honingraatkarton licht, kent het een grote buigstijfheid en heeft het enorme maatvastheid (maatwerk blijft gegarandeerd). Dat levert een gunstige gewicht/prestatie verhouding op, met de bekende milieuvriendelijke eigenschappen van karton.

Massief karton – solid board

Massief karton of solid board wordt ook wel grijskarton genoemd. Het bestaat uit drie tot zes lagen gerecycled papier. Die lagen worden in natte toestand op de kartonmachine op elkaar geperst (het zogenoemde koetsen). Aan de boven- en onderzijde van het eindproduct kan een laag wit of bruin papier met vochtwerende eigenschappen worden geplakt, zodat het stevigheid behoudt onder vochtige omstandigheden. Vaak gebeurt dit in combinatie met een coating om het nog beter bestendig te maken tegen vocht. Massief karton kan zelfs in een waterdichte uitvoering worden geleverd. Dit karton wordt Sapino genoemd. Het gewicht van massief karton kan liggen tussen 250 en 2000 g/m².

Massiefkarton wordt op maat gemaakt voor de te verpakken producten, is bijzonder sterk, stoot- en scheurbestendig, speciaal ontworpen voor stabiele stapeling en beschermt producten in de gehele logistieke keten. Massief karton kent daarnaast een hoge kwaliteit bedrukking waardoor een opvallende en onderscheidende presentatie mogelijk is.

Vormkarton

Verpakkingen voor bijvoorbeeld eieren, fruit en flessen, wegwerpservies, industriële verpakkingen en wegwerpartikelen voor ziekenhuizen worden gefabriceerd uit vormkarton. Vormkarton bestaat volledig uit oud papier, het is geschikt voor hergebruik, biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Vormkarton is licht, sterk en bijzonder schokbestendig. Het kan in vele verschillende kleuren worden geleverd. Bepaalde producten van vormkarton kunnen worden bedrukt voor de detailhandel. Vormkarton wordt steeds vaker toegepast als milieuvriendelijk alternatief voor verpakkingen van kunststof (o.a. EPS / piepschuim) en als (stoot)bescherming van kwetsbare, onregelmatig gevormde producten in een doos. Kijk op de website van de European Moulded Fibre Association voor meer informatie over vormkarton.

Vouwkarton

Vouwkarton is een flexibel en stevig materiaal dat vooral wordt ingezet voor consumentenverpakkingen. Belangrijke eigenschappen van vouwkarton zijn:

  • Duurzame productie: hernieuwbare bron (oud papier en hout) en een lage CO2-uitstoot.
  • Flexibiliteit in toepassing en ontwerp = herkenbaarheid product
  • Goede bescherming, hygiëne en houdbaarheid product (food en non-food)
  • Beperkt volume en gewicht = efficiënte logistiek
  • Goede stapelbaarheid = efficiency retail
  • Uitstekende mogelijkheden voor weergave marketing- en productinformatie
  • Afval is grondstof voor nieuw karton = recycling

Vouwkarton bestaat gewoonlijk uit een top-, tussen- en achterlaag en soms meer lagen cellulosevezels (afkomstig van oud papier en hout). Iedere laag heeft een eigen samenstelling. De lagen worden in de kartonmachine op elkaar geperst. Vouwkarton kan zo worden behandeld dat het waterafstotend of vet werend is. De bovenzijde van het vouwkarton is meestal wit en voorzien van een coating (strijklaag). Hierdoor kan een mooi drukresultaat worden bereikt met diverse druktechnieken ten behoeve van marketinguitingen en belangrijke productinformatie. Kijk voor informatie op www.vouwkartonplatform.nl

Drankverpakkingen van vouwkarton

Drankverpakkingen zijn een specifieke toepassing van vouwkarton. Ze zijn een veel gebruikte en duurzame verpakkingsoplossing voor diverse voedingsmiddelen als zuivelproducten, vruchtensappen, waters, soepen en sauzen. Door een slimme combinatie van materialen beschermen zij versheid, smaak en voedingswaarde van zowel verse als lang houdbare voedingsmiddelen en dranken.

Het drankenkarton is een zeer duurzame verpakkingsvorm. Drankenkartons bestaan voor het grootste gedeelte uit karton afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Om het pak vloeistofdicht te maken en de inhoud te beschermen wordt een dun laagje plastic toegevoegd. Voor lang houdbare producten wordt dit aangevuld met een flinterdun laagje aluminium als barrière tegen licht en lucht. In Nederland zamelen inmiddels bijna alle gemeenten drankenkartons gescheiden in. Op www.hedra.nl is meer te lezen over drankkartons.

Onze artikelen

Stimuleringsprijs inzameling oud papier

Gemeente Dantumadiel in Friesland stimuleert verenigingen met een jaarlijkse prijs zoveel mogelijk oud papier in te zamelen.

14 maart, 2022

Lege wc rol

Klokhuis over wc-papier: ‘Ben je vouwer of propper?’

24 oktober, 2022

Basisscholen zijn óók kampioen papierinzameling!

Maar liefst 98% van de basisscholen in Nederland scheidt papier en karton. Dit onderzocht het ministerie van I&W.

1 november, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG