Select Page

Golfkarton

Golfkarton bestaat uit één of meerdere lagen gegolfd papier. In combinatie met één of meer lagen vlak papier krijgen deze lagen een bepaalde stijfheid Golfkartonof sterkte met stootwerende eigenschappen. De afzonderlijke lagen papier, liners genoemd, bestaan meestal uit sterke papiersoorten. Een onderscheid kan worden gemaakt tussen enkelzijdig golfkarton (een gegolfde papierbaan, geplakt op een gladde deklaag) en dubbelzijdig golfkarton (een gegolfde papierbaan waarop aan weerszijden een deklaag is geplakt).

Golfkarton is de meest gebruikte transportverpakking. Jaarlijks wordt meer dan een miljard vierkante meter golfkarton geproduceerd in Nederland. Het materiaal biedt dan ook goede bescherming aan diverse producten, zoals voedingsmiddelen. Met de opkomst van het online-winkelen met thuisbezorging van producten neemt de vraag naar golfkarton nog verder toe. Golfkarton is een efficiënt product dat op maat wordt gemaakt voor de te verpakken producten. Golfkarton is functioneel, praktisch en leent zich prima voor bedrukking. Het kan daarmee bijdragen aan de merkbeleving op de winkelvloer.

folder_vg2Maar er is meer. Ruim 80% van het gebruikte golfkarton wordt ingezameld en gerecycleerd (bij supermarkten is dat meer dan 95%). Golfkarton bestaat uit natuurlijke grondstoffen (houtpulp, zetmeellijm en 80% gerecycleerd papier) en is 100% recycleerbaar. De bewerking en bedrukking van golfkarton is eveneens milieuvriendelijk. De inkten zijn voornamelijk op waterbasis en de lijmen zijn gemaakt van zetmeel. De duurzaamheid van het materiaal zit tevens in het gewicht. Golfkarton is licht. Dat is van invloed op de (milieu)kosten van het transport.

Ondanks deze geweldige eigenschappen zijn er vragen over duurzaamheid en (golf)karton. Mede daarom is de brochure Papier en gofkarton – De mythen en feiten gemaakt. Hierin worden feiten gesteld tegenover een aantal negatieve aannames. De folder is te bestellen via golfkarton.org.