Select Page

Dranken verpakkingen

Kartonnen verpakkingen voor drank zijn niet meer weg te denken uit het huishouden. Melk, yoghurt, sap en wijn worden aangeboden in dit praktische materiaal. De dranken verpakkingen zijn een specifieke toepassing van vouwkarton. drankenkartonDe pakken bestaan grotendeels uit karton. Daarnaast worden dunne lagen kunststof en soms een laagje aluminium op het karton aangebracht. Drankenkartons zonder aluminium laag worden ook wel septische drankenkartons genoemd. Deze worden gebruikt voor gepasteuriseerde zuivel en zuivelproducten. De verpakking is geschikt voor producten met een beperkte houdbaarheid. Drankenkartons met een aluminium laag heten aseptische drankenkartons. Deze worden vooral gebruikt voor niet-koolzuurhoudende dranken zoals vruchtensappen. De aluminiumlaag maakt het drankenkarton ondoordringbaar voor zuurstof en licht. Het product kan daardoor ook zonder koeling langer houdbaar blijven. Om het karton van drankenkartons te beschermen tegen vocht van het verpakte product maar ook voor vocht van buitenaf, is op het karton zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een laagje kunststof (PE = polyethyleen) aangebracht. Kartonnen drankverpakkingen hebben een aantal specifieke eigenschappen.

  • Licht in gewicht. Slechts 3% van het hele product is verpakking! Dat betekent minder milieubelasting bij het transport.
  • Compact. De rechthoekige vorm levert maximale ruimtebesparing op en heeft daardoor gevolgen voor de efficiency van opslag en logistiek.
  • Hygiënisch.
  • Goede Bescherming. Het pak beschermt effectief de voedingswaarde en de smaak van vloeibare levensmiddelen.
  • Veilig. Het pak kan tegen een stootje.
  • Informatief. Het karton biedt veel ruimte voor productinformatie.
  • Opvallend. Karton is mooi bedrukbaar en daardoor geschikt als marketingmiddel.

poster_bak_grootKartonnen drankverpakkingen zijn na gebruik zeer goed te recycleren. De papiervezel die wordt gebruikt voor de productie van drankenkartons is lang en van uitstekende kwaliteit. Voorwaarde is wel dat de dranken kartons separaat worden ingezameld van papier en karton. Door de lagen plastic en aluminium kunnen de drankenkartons niet gezamenlijk met het oudpapier worden ingezameld. Gescheiden inzameling van drankenkartons wordt door steeds meer gemeenten opgepakt. Bekijk hier welke gemeenten inmiddels gescheiden inzamelen. Hedra heeft een campagne ontwikkeld om gemeenten en consumenten te helpen bij de gescheiden inzameling. Kijk voor meer informatie op www.hedra.nl.