Select Page

(On)gestreken

Gestreken

De term gestreken verwijst naar een oppervlaktebehandeling van het papier. Gestreken papier is afgewerkt met een of meerdere strijklagen. Die strijklagen bestaan uit krijt of porseleinaarde. Gestreken papier bestaat uit de basisgrondstof houtvrij of houthoudend papier. Door de strijklagen is gestreken papier geschikt voor het drukken met fijne rasters.

De coating (of strijklaag) verhoogt de witheid, geeft bij het bedrukken meer drukcontrast, zorgt voor een lagere inktabsorptie en maakt het papieroppervlak glad. De coating kan één- of tweezijdig worden aangebracht. Er is een grote diversiteit aan verschijningsvormen van gestreken papier. De strijklaag kan mat, zijde, gesatineerd of hoogglanzend zijn.

Gestreken papier is door de strijklaag geschikt voor bijvoorbeeld kleurendruk in offset. Gestreken papiersoorten worden veel gebruikt voor commercieel drukwerk. Kijk voor meer informatie over gestreken papier op papierpraat.nl.

Ongestreken

De term ongestreken verwijst naar de afwezigheid van een oppervlaktebehandeling in de vorm van een strijklaag. Het oppervlak van ongestreken papier is niet zo glad als dat van gestreken papiersoorten. De ongestreken papiersoorten worden veel gebruikt voor enveloppen en antwoordkaarten. De inktopname van het ongestreken papier is anders dan bij gestreken papier. Om ongestreken papier vast en goed bedrukbaar te maken kunnen lijm- en hulpstoffen worden toegevoegd. Zo wordt het papier ook beter geschikt voor printen, schrijven en/of tekenen.

Kopieerpapier is vaak gemaakt van een houtvrije, ongestreken papiersoort. Eigenschappen van ongestreken papier zijn:

  • goede hechting van de toner (soort inkt) aan het papier;
  • goede runability (transporteerbaarheid door het apparaat);
  • bestandheid tegen korte temperatuursverhoging tijdens de fixatie van de toner.

Kijk voor meer informatie over ongestreken papier op papierpraat.nl.