Brochure Mythen & Feiten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Recycling

Nederland is een koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. Gebruikt papier en karton gescheiden inleveren en recyclen is de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland kun je oud papier en karton dan ook bijna overal en altijd dicht bij huis inleveren. Hierna wordt het gesorteerd en gereinigd om weer te worden verwerkt tot nieuw papier of karton. Vervolgens kan de kringloop van papier en karton opnieuw beginnen! 

89%

van het gebruikte papier en karton (niet-verpakkingen) wordt ingezameld en hergebruikt
Bron: PRN Monitor 2020

90%

van het gebruikte papier en karton (verpakkingen) wordt ingezameld en hergebruikt
Bron: Monitoring Verpakkingen Afvalfonds 2020

Recycling van papier en karton biedt grote voordelen: 

  • vermindering van de afvalberg 
  • materialen worden opnieuw gebruikt en dat is duurzaam 
  • daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig 
  • reductie energie- en waterverbruik 
  • verlaging van de CO2-uitstoot 
  • recyclen is makkelijk waardoor iedereen kan bijdragen aan een circulaire economie en meedoen aan verduurzaming 

Volgens PRN* wordt in Nederland wordt jaarlijks bijna 2.500.000 ton oud papier en -karton ingezameld.

Stichting Papier Recycling Nederland vertegenwoordigt producenten en importeurs van niet-verpakkingen van papier en karton, oudpapierondernemingen, papierfabrieken en verwerkers. 

Scheidingswijzer papier en kartonOud papier en karton zijn veruit de belangrijkste grondstoffen voor nieuw papier en karton. Schoon en droog oud papier draagt bij aan een goed werkend inzamelings- en recyclingsysteem. De scheidingswijzer helpt daarbij. 

Niet alle papier- en kartonsoorten zijn inzamelbaar (en recyclebaar) of worden eenvoudigweg niet ingezameld voor hergebruik. Denk aan sanitaire en hygiënische producten van papier (zoals toiletpapier en tissues), behang en waardepapier. 100% inzamelen en hergebruiken van alle toepassingen van papier en karton is dan ook niet mogelijk. 

Gemeenten zamelen oud papier van de huishoudens in. Dat gebeurt op diverse manieren. Denk aan boven- of ondergrondse papierbakken en minicontainers (Kliko’s) bij huishoudens. De inzameling kan ook verlopen via verenigingen, scholen en kerken die het ophalen of waar je het naartoe kan brengen.  Ook bedrijven houden oud papier apart. Zij laten het ophalen door een oudpapieronderneming.  

Van de totale jaarlijkse stroom ingezameld en verwerkt papier is 35% afkomstig uit particuliere huishoudens. De overige 65% komt bij het bedrijfsleven vandaan.   

Oudpapierondernemingen

Voor de diverse soorten nieuw papier en karton (zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton) zijn verschillende soorten oud papier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.  

Oudpapierondernemingen sorteren en schonen het ontvangen oud papier en karton.  Ze ontdoen het van vuil, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Zo zorgen ze voor een hoge kwaliteit van het oud papier. Vervolgens wordt het oud papier per soort geperst tot grote balen die naar papier- en kartonfabrieken in binnen- en buitenland gaan. Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! 

Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas. Papiervezels verliezen tijdens het recyclingproces een deel van hun sterkte-eigenschappen; de vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden. Dat komt door de behandeling van de vezelpulp die, voorafgaand aan de papier- en kartonproductie, telkens nodig is. Bij de vervaardiging van nieuw papier en karton zijn, afhankelijk van de te maken nieuwe papier- of kartonsoort, verse (hout)vezels of oud papier als grondstof nodig.  

Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het oud papier en karton goed is. Dat wil zeggen: schoon en droog.  Ook worden soms verse vezels toegevoegd aan pulp die van oud papier is gemaakt. Het nieuwe papier dat daarvan wordt gefabriceerd is sterker omdat die verse vezels langer zijn dan die uit het oud papier.  

Meer weten over oudpapierondernemingen?
Kijk op www.fnoi.nl 

Onze artikelen

Kartonnen grafkist

Met karton kun je van alles maken. Grafkisten van het biologisch afbreekbare karton zijn een duurzaam voorbeeld hiervan.

17 januari, 2022

Papier en karton natuurlijk!

Waarom papier duurzaam is? Dat lees je hier!

23 augustus, 2021

Informatiecentrum Papier & Karton lanceert Materiaal Verduurzamingsplan

Handvatten voor organisaties om te verduurzamen met papier en karton.

1 december, 2018