Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Recycling papier en karton

Nederland is een koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. Gebruikt papier en karton gescheiden inleveren en recyclen is de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland kun je oud papier en karton dan ook bijna overal en altijd dicht bij huis inleveren. Hierna wordt het gesorteerd en gereinigd om weer te worden verwerkt tot nieuw papier of karton. Vervolgens kan de kringloop van papier en karton opnieuw beginnen! 

89%

van het gebruikte papier en karton (niet-verpakkingen) wordt ingezameld en hergebruikt
Bron: PRN Rapportage

90%

van het gebruikte papier en karton (verpakkingen) wordt ingezameld en hergebruikt
Bron: Recycleresultaten Afvalfonds Verpakkingen

Voordelen recycling

  • vermindering van de afvalberg 
  • materialen worden opnieuw gebruikt en dat is duurzaam 
  • daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig 
  • reductie energie- en waterverbruik 
  • verlaging van de CO2-uitstoot 
  • recyclen is makkelijk waardoor iedereen kan bijdragen aan een circulaire economie en meedoen aan verduurzaming

Scheidingswijzer Papier en Karton

Scheidingswijzer papier en kartonOud papier en karton zijn veruit de belangrijkste grondstoffen voor nieuw papier en karton. Schoon en droog oud papier draagt bij aan een goed werkend inzamelings- en recyclingsysteem. De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt daarbij. 

Niet alle papier- en kartonsoorten zijn inzamelbaar (en recyclebaar) of worden eenvoudigweg niet ingezameld voor hergebruik. Denk aan sanitaire en hygiënische producten van papier (zoals toiletpapier en tissues), behang en waardepapier. 100% inzamelen en hergebruiken van alle toepassingen van papier en karton is dan ook niet mogelijk. 

Check the English Paper Seperation Guide

Volgens PRN wordt in Nederland wordt jaarlijks bijna 2.500.000 ton oud papier en -karton ingezameld.

Van de totale jaarlijkse stroom ingezameld en verwerkt papier is 35% afkomstig uit particuliere huishoudens. De overige 65% komt bij het bedrijfsleven vandaan. 

Gemeenten zamelen oud papier van de huishoudens in. Dat gebeurt op diverse manieren. Denk aan boven- of ondergrondse papierbakken en minicontainers (kliko’s) bij huishoudens. De inzameling kan ook verlopen via verenigingen, scholen en kerken die het ophalen of waar je het naartoe kan brengen.  Ook bedrijven houden oud papier apart. Zij laten het ophalen door een oudpapieronderneming.  

“Papier Recycling Nederland (PRN) werkt namens het bedrijfsleven samen met gemeenten aan optimale papierrecycling. De afspraken hierover zijn vastgelegd in het Papiervezelconvenant” 

Oudpapierondernemingen

Voor de diverse soorten nieuw papier en karton (zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton) zijn verschillende soorten oud papier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.  

Oudpapierondernemingen sorteren en schonen het ontvangen oud papier en karton.  Ze ontdoen het van vuil, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Zo zorgen ze voor een hoge kwaliteit van het oud papier. Vervolgens wordt het oud papier per soort geperst tot grote balen die naar papier- en kartonfabrieken in binnen- en buitenland gaan. Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! 

Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas. Papiervezels verliezen tijdens het recyclingproces een deel van hun sterkte-eigenschappen; de vezels worden korter bij elke keer dat ze gebruikt worden. Dat komt door de behandeling van de vezelpulp die, voorafgaand aan de papier- en kartonproductie, telkens nodig is. Bij de vervaardiging van nieuw papier en karton zijn, afhankelijk van de te maken nieuwe papier- of kartonsoort, verse (hout)vezels of oud papier als grondstof nodig.  

Een papiervezel kan tot wel 25 keer hergebruikt worden; mits de kwaliteit van het oud papier en karton goed is. Dat wil zeggen: schoon en droog.  Ook worden soms verse vezels toegevoegd aan pulp die van oud papier is gemaakt. Het nieuwe papier dat daarvan wordt gefabriceerd is sterker omdat die verse vezels langer zijn dan die uit het oud papier.  

Meer weten over oudpapierondernemingen?
Kijk op www.fnoi.nl 

Onze artikelen

duurzame papierfabriek, innovatieve papierfabriek Crown Van Gelder

Papierfabriek Crown Van Gelder: ‘Waar kun je écht verschil maken?’

Productmanager Jan Rops over de duurzaamheidsslagen bij Crown van Gelder.

1 februari, 2022

Papier en kartonsector past in duurzame maatschappij als schoonste industrie: helden!

Papier en karton passen in een duurzame maatschappij

Directeur VNP over de papier- en kartonsector die een eeuwenoud proces combineert met hightech innovatie; dat wat de sector toekomstbestendig maakt.

21 mei, 2024

Markt duurzame verpakkingen groeit

De markt voor duurzame verpakkingen groeit mede onder druk van regelgeving en consumentenvoorkeuren

31 januari, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG