Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

‘Oud papier, is daar brood mee te verdienen?’

Veolia Papier, de standaard voor beveiligde papier- en datavernietiging

Jan van der Roest werkt al zijn hele leven bij een oudpapieronderneming. In 1984 begonnen bij Scherpenzeel, dat werd in 2014 de Van Scherpenzeel Groep en sinds 2019 opereert het bedrijf onder de naam Veolia Papier Recycling Nederland. In Utrecht is de locatie gespecialiseerd in beveiligde papier- en datavernietiging. “Als ik op feestjes vertel dat ik oudpapierhandelaar ben, vragen sommige mensen zich wel eens af hoe ik mijn brood daarmee kan verdienen. Dus dan leg ik uit dat ik dat al meer dan 38 jaar doe en dat oud papier een hele waardevolle grondstof is voor nieuw papier.”

Veolia Papier Recycling is sinds 2001, destijds nog onder de naam Scherpenzeel Leidsche Rijn, gespecialiseerd in datavernietiging. “We hadden de ambitie om dé standaard te zetten in Nederland”, vertelt Van der Roest. “De opzet van Bedrijf Vernietiging Overheidsarchieven (BVO) was het voorbeeld voor onze huidige locatie: volledig afgeschermd om zo veilig mogelijk vertrouwelijke informatie te vernietigen én geschikt te maken voor papierrecycling; uiteraard. Als gevolg van de financiële crisis eind 2008 en de daaruit voortvloeiende consequenties waren we genoodzaakt in 2011 onze vestiging aan de Eendrachtlaan in Utrecht  sluiten en is de verwerking van grafisch papier, zakelijk papier en karton aan onze locatie toegevoegd. En dat zijn de twee voornaamste stromen die we vandaag de dag hier nog steeds verwerken. Om klanten te ontzorgen kunnen wij het gehele proces regisseren: van inzameling tot recyclen of vernietigen.”

Nederland kampioen recycling

Nederland is kampioen recycling. We halen veel meer oud papier op dan de rest van de Europese landen doen. Nederlanders brengen trouw hun oud papier naar de papierbakken die in vrijwel elke wijk te vinden zijn. En bedrijven, scholen en verenigingen laten netjes hun oud papier en karton ophalen door oudpapierondernemingen. En daar krijgen zij via subsidieregelingen geld voor. Oudpapierondernemingen zorgen dat alles wat niet bij het oud papier hoort eruit gesorteerd wordt. Denk aan plasticfolie of ander restafval en vervolgens sorteren ze het op kwaliteit. Deze balen schoon en droog oud papier gaan vervolgens naar papierfabrieken in binnen- en buitenland en dienen dus als grondstof voor nieuw papier. En dit proces kan keer op keer worden voltrokken. Sommige soorten oud papier kunnen namelijk wel zo’n 25 keer worden gerecycled.

Uitdagingen voor een oudpapieronderneming

Van der Roest kan bevlogen vertellen over wat zijn vak zo mooi maakt, maar ook met welke uitdagingen hij momenteel heeft te maken. In tegenstelling tot alle berichten over stijgende prijzen, moet hij sinds kort weer hard knokken om een goede prijs voor zijn balen oud papier te krijgen. “Sommige papierfabrieken in Europa zijn afgeschaald in verband met stijgende energiekosten en zeer sterk verhoogde gasprijzen. Daarnaast merk je dat er door de inflatie minder wordt besteld weer, waardoor de vraag naar verpakkingen afneemt. En dat weer in combinatie met papierfabrieken die nog veel rollen nieuw papier in de opslag hebben. Dat maakt dat de vraag naar nieuw papier en indirect dus ook naar oud papier (lees: karton) enorm is gezakt.”

Papier & Karton

25 september, 2022

Verder lezen

Podcast: Hoeveel A4-papier kun je van één boom maken?

Hoeveel vellen A4-papier kun je van 1 boom maken? Die vraag kregen wij van de makers van de podcast Alledaagse Vragen.

13 juli, 2023

samenwerken aan sterke papierketen

Met elkáár creëren we een circulaire samenleving

Blog geschreven door voorzitter Henk van Houtum: ‘met samenwerking dragen we allemaal bij aan een circulaire samenleving.’

25 september, 2023

Je leert beter van papier

Onderzoeken wijzen uit dat je beter onthoudt en dus beter leert van papier.

20 december, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG