Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Circulaire economie, afval scheiden, hergebruik en papierrecycling

Door de bomen het bos (niet meer) zien

Als je het over duurzaamheid hebt of over de circulaire economie, dan worden veel begrippen (door elkaar) gebruikt. Wanneer is iets duurzaam? Past papierrecycling binnen een circulaire economie? En wat is eigenlijk het verschil tussen afval scheiden, hergebruiken en recyclen? Soms duizelen de begrippen voor je ogen! Dit overzicht helpt je door de bomen het bos weer te zien.

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)
1 lang durend: een duurzame vrede
2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig: eikenhout is duurzaam
3 het milieu weinig belastend: duurzame energie wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren (bron: Dikke van Dale).

Circulaire economie en papierrecycling

Waar het op neerkomt is dat iets duurzaam is als het lang meegaat en/of het milieu zo min mogelijk schade toebrengt. Hout is een duurzame, hernieuwbare grondstof. Bomen kun je planten en planten zichzelf voort en blijven daardoor (altijd) bestaan.

Een circulaire economie is een economie waarin zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt, producten en grondstoffen worden hergebruikt en waarin afval niet bestaat (bron: Rijksoverheid).

In een circulaire economie blijven grondstoffen, materialen en producten in de kringloop (de cirkel). Ook als het product niet meer nodig dan wel bruikbaar is, dan kunnen de afzonderlijke delen weer ingezet worden voor een nieuwe bestemming. Dit is waar het proces van recyclen start. Je draagt dus o.a. bij aan een circulaire economie met papierrecycling.

‘Ik scheid mijn afval, doe ik zo aan recycling?’

Afval scheiden is iets anders dan recyclen. En recyclen is net weer iets anders dan hergebruiken. Papier en karton kun je weg brengen (scheiden) naar de daarvoor bestemde papierbak. Er is pas sprake van recycling als het daadwerkelijk wordt verwerkt tot een nieuw product. De kwaliteit van het ingezamelde oud papier bepaalt of het geschikt is voor recycling. Bij hergebruik wordt het product in zijn geheel en met dezelfde functie nog eens gebruikt. Denk aan tweedehands meubels en kleding, een boek dat telkens door een ander gelezen wordt of een (verzend)doos die je keer op keer als doos blijft gebruiken.

re·cy·cling (de; v(m)) (Nederland)
1 het opnieuw gebruiken van afvalstoffen; (in België) recyclage (bron: Dikke van Dale).

Recycling kent verschillende vormen. Van oud papier kun je nieuw papier maken. Maar je kunt er ook andere producten van maken, zoals kunst en design. Meubilair van karton, een lampenkap, een sculptuur van papier-maché.

 

 

Papier & Karton

3 maart, 2022

Verder lezen

krant van de pers

Koning heeft vertrouwen in papieren krant

De koning bezocht het Brabants Dagblad

15 juli, 2021

Digitaal industrieel printen met transferpapier

‘Digitaal printen transferpapier was gat in de markt’

Papierfabrieken in Nederland hebben ieder een specialisatie. Voor Neenah Coldenhove is dat sublimatietransferpapier.

11 mei, 2023

Papierkringloop dankzij samenwerking groot succes

De papierkringloop is dankzij samenwerking in de keten een groot succes. Hielke van den Brink legt uit hoe het PRN-systeem bijdraagt.

28 november, 2023