Folder Natuurlijk Papier & Karton

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Boek Duurzaam Uitgeven: verduurzaming printuitgaven

duurzaam uitgevenPrint kan een duurzame, circulaire communicatievorm zijn. Het basismateriaal papier speelt daarbij een grote rol. Papier is een natuurproduct met een hernieuwbare bron die CO2 opneemt; hout. Papier kan ook nog eens meerdere malen worden hergebruikt. Maar hoe kun je nog méér bijdragen aan verduurzaming van printuitgaven?

Met het project Duurzaam Boek onderzochten Papierenkarton.nl en ketenpartners uit de grafische sector hoe papieren boeken en tijdschriften nog duurzamer kunnen worden gemaakt. Onderzoek naar de footprint van bestaande boeken en tijdschriften leidde tot een aantal aanbevelingen tot verduurzaming van printuitgaven. Deze werden opgevolgd bij de productie van vergelijkbare, nieuwe boeken en tijdschriften. Dat resulteerde in een CO2-reductie van ruim vijftig procent.

Het boek Duurzaam Uitgeven bevat een groot aantal interviews met personen die hun steentje willen bijdragen aan de verduurzaming van printproducten. Na beschrijving van de noodzaak tot verduurzaming en de circulaire eigenschappen van papier en karton biedt het boek een aantal tips om tot verduurzaming van printuitgaven over te gaan.

Een zorgvuldige afweging van doel en verschijningsvorm, in combinatie met een duurzame keuze voor en omgang met papier blijkt veel milieuwinst op te kunnen leveren. Reductie van materiaal, transport, energie en afval heeft, samen met de toepassing van duurzamere energie- en materiaalalternatieven, een lagere milieu-impact tot gevolg. Maar hoe pak je dat aan en waar begin je? In het boek staat een aantal aanbevelingen en worden praktische tips gegeven. Samengevat zijn de adviezen:

  • Formuleer een strategie
  • Bepaal functie en oplage zorgvuldig
  •  Kies voor de ketenaanpak
  • Richt het proces efficiënt in
  • Betrek het milieu bij de keuze voor vorm en materiaal
  • Denk na over de productietechniek
  • Sluit de kringloop van papier. Kies voor recycling

Download de digitale versie van Duurzaam Uitgeven

Papier & Karton

6 november, 2018

Verder lezen

verkiezingen

Meer dan een eeuw verkiezingsposters

Op de website van ProDemos is achtergrondinformatie te vinden bij Nederlandse verkiezingsaffiches van 1918 tot heden.

17 maart, 2021

cadeaupapier eco

‘Vandaag willen we een minder grote footprint dan gisteren’

Producent en importeur van cadeauverpakkingen voor de retail in Europa over hun duurzame stappen.

25 oktober, 2022

5 tips voor duurzame relatiegeschenken van papier en karton

Aandacht voor de ‘people’ én de ‘planet’.

21 oktober, 2021