Select Page

Drukkerij

Een aantal elementen heeft is van belang voor de footprint van het drukproces:

  • energiegebruik
  • Drukplaten
  • Papierverlies/druktechniek
  • Inkt
  • Druktechniek en oplage

Uitgeverij Industrielinqs werkt samen met drukkerij Hendriks uit Peer (Belgie). ANWB Media drukt Op Pad en SNP Reizsmagazine bij Habo da Costa uit Vianen.

Drukplaten

Belangrijk onderdeel van de footprint vormt het gebruik van drukplaten. Per acht pagina’s druk is een aluminium drukplaat met fotogevoelige laag nodig. Die plaat wordt voor gebruik ontwikkeld bij de drukkerij. Ondanks de recycling van de platen hebben zij een behoorlijke milieu impact. Hoe hoger de oplage hoe lager de footprint per tijdschrift. Dit is van belang bij de verhoogde oplage van SNP Reismagazine.

Papierverlies/druktechniek

De hoeveelheid papierafval en gebruikte processtoffen kunnen per productievorm aanzienlijk verschillen. Tijdens het productieproces gaat bijvoorbeeld papier verloren door inschietverlies. Om een goede afdruk te geven, moet de drukmachine worden ingesteld. Daarbij wordt papier gebruikt, dat daarna niet meer kan worden ingezet voor de productie. Het percentage inschiet verschilt per gekozen productiemethode en valt bij lagere oplages relatief hoog uit. De uitval papier door inschiet- en snijverliezen is, zeker gezien de hoge oplage, relatief hoog in het geval van Op Pad en SNP Reismagazine. Hier is milieuwinst te boeken.

Inkt

Het gebruik van inkt en hulpstoffen heeft een relatief kleine invloed op de footprint van het drukproces. De gebruikte hoeveelheden zijn gering en zowel Hendriks als Habo da Costa gebruikt een efficiënt inkt-verdeelsysteem, waardoor vrijwel geen inktafval ontstaat. Voor de productie van Petrochem is gekozen voor plantaardige inkt. Dat betekent dat een deel van de inkt een hernieuwbare bron heeft.

Druktechniek en oplage

De drukmethode van de onderzochte tijdschriften is offset. Die productievorm wordt vooral bij hogere oplages (op basis van kosten- en kwaliteitoverwegingen) gebruikt en kent inschietverlies. Worden verschillende kleuren gedrukt, dan neemt het inschietverlies per kleur toe. Iedere kleur moet apart worden ingesteld. Ook het instellen van bindapparatuur vergt inschiet, al is dat relatief weinig.