Select Page

Papier versus digitaal footprint

Digitaal communiceren is inmiddels goed voor 10% van het mondiale energiegebruik. Het grootste deel van de benodigde elektriciteit komt uit de verbranding van kolen 

The cloud begins with coal, Mark. P. Mills, 2013.

 

Brievenbuspost zorgt voor 0,1% van de CO2-uitstoot van Europese huishoudens. Het gaat om 14 kilo CO2-uitstoot per huishouden op jaarbasis. Dat is vergelijkbaar met: een rit van 70 kilometer met een personenauto; 5 cheeseburgers; 9 liter melk; 6,6 minuten van een trans-Atlantische vlucht.

The Facts of our Value Chain, European mail industry platform (EMIP), 2008

 

Met een leestijd van 30 minuten per dag is de milieu impact van een digitale krant vergelijkbaar met die van een gedrukte, papieren krant.

Screening environmental life cycle assessment of printed, web based and tablet e-paper newspaper, Åsa Moberg, Martin Johansson, Göran Finnveden and Alex Jonsson, 2009

 

Elektronisch afval is de snelst groeiende component van de gemeentelijke afvalstroom. De hoeveelheid wereldwijd afgedankte elektronische producten bedraagt jaarlijks 20- 50 miljoen ton. De Europese e-waste stroom groeit ieder jaar met 3 tot 5 %, bijna drie maal sneller dan de groei van de totale afvalstroom.

Greenpeace, The e-waste problem , 2013, www.greenpeace.org.