Statiegeld op plastic
Afgelopen vrijdagavond heeft Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven (D66) het akkoord bekend gemaakt, dat zij met de verpakkingssector heeft afgesloten. Het kabinet stelt een ultimatum aan het bedrijfsleven. Als dat er niet in slaagt om binnen twee jaar 90 procent van de wegwerpflesjes in te zamelen en her te gebruiken (recyclen), komt er statiegeld op kleine plastic flesjes. Er komt dus een verbod over twee jaar, tenzij…. Daarmee wordt in ieder geval de urgentie van de problematiek van kunststof bevestigd. De milieubeweging heeft niettemin teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit. ‘Een gemiste kans’, zegt Greenpeace. De problemen zijn dan ook groot.
- Plastic wordt gemaakt van olie en olie raakt op.
- Plastic wordt weliswaar steeds meer ingezameld maar nog altijd (te) beperkt.
- Hergebruik van plastic is lastig (het is een lineair product) en beneden de maat. Plastic lijkt gemaakt om afval te worden en heeft nauwelijks waarde na gebruik. Het past niet in een circulaire economie.
- Het probleem van zwerfafval en plastic soep is algemeen bekend en moet worden aangepakt (statiegeld geeft afval waarde en helpt om dit te voorkomen).
- Plastic afval dat niet op straat of in de oceaan terecht komt, wordt verbrand. Extra CO2-uitstoot is het gevolg.