Select Page

Recycling als uitgangspunt ontwerp en aanschaf producten

19/03/2019

Producenten, bedrijfsleven en overheid kunnen ervoor zorgen dat er veel meer gerecycled wordt. Hoewel Nederland koploper is in recycling, kan het nog veel beter. Dat zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging van Afvalbedrijven (VA). De vereniging liet van zich horen tijdens de tweede editie van de wereldwijde recyclingdag (Global Recycling Day) op 18 maart. De VA roept overheden op om meer en betere voorlichting te geven over afvalscheiding. Nederland loopt volgens Van der Ham voorop in de transitie naar een circulaire economie. Toch is dat voor hem geen reden om achterover te leunen. ‘Er worden te vaak producten gemaakt waarvan we weten dat ze niet hergebruikt kunnen worden. Sommige soorten plastic zijn niet te recyclen. Daar kun je niets mee. Dat is niet circulair.’ Hij pleit voor minder gebruik van plastic en als het dan toch gebruikt wordt, moet het uitgangspunt zijn dat het gerecycled kan worden.

De VA publiceerde de resultaten van een onderzoek dat Ipsos in opdracht van de organisatie heeft uitgevoerd naar afvalscheiding in Nederland. Daaruit blijkt dat consumenten vaak met de handen in het haar staan als het gaat om afvalscheiding. De bereidheid om afval te scheiden is groot, alleen is niet altijd duidelijk welk afval waar moet worden weggegooid. Driekwart van de Nederlanders vindt het scheiden van afval belangrijk en maakt zich zorgen over afval dat in het milieu terechtkomt. Toch denkt een derde van de ondervraagden dat al het afval uiteindelijk op een grote hoop belandt. Niet iedereen is zich ervan bewust hoeveel grondstoffen de afvalsector terugwint. Uit het onderzoek blijkt dat gedacht wordt dat maar 70 procent van papier en glas hergebruikt wordt, terwijl deze afvalstromen in de praktijk voor bijna 90 procent worden gerecycled.

Volgens de VA zou het helpen als er niet op zoveel verschillende manieren huisvuil zou worden ingezameld. Duidelijkheid voorkomt vervuilde afvalstromen. Hoe hoger de vervuiling in een afvalstroom, hoe lastiger deze gerecycled kan worden. niet alleen in Nederland maar op de hele wereld. Lees meer…