Select Page

Papieren zeepkistenrace in Roermond

07/07/2014

Op 3 juli hielden 3e jaars leerlingen van het Technasium aan het Lyceum Schöndeln in Roermond een zeepkistenrace. De zeepkisten werden gebouwd in opdracht en van Smurfit Kappa Roermond Papier. Na weken van voorbereiden, schetsen, constructies bedenken, rekenen aan hoeken, krachten en momenten en natuurlijk het bouwen van een papieren/kartonnen zeepkist was het zover. Onder een stralend blauwe hemel vond de race tussen 32 zeepkisten met bijna 120 leerlingen plaats op het Kloosterwandplein in hartje Roermond.

In de pitch stop stonden alle zeepkisten opgesteld. Daar vond een technische controle en beoordeling van het ontwerp plaats. Alleen papier, karton, hulzen en houtlijm waren de toegestane materialen. De sterkte moest dus uit de constructie komen.  Die werd door de jury dan ook kritisch bekeken en beproefd. Vervolgens startten de zeepkisten twee aan twee vanaf de schans op de trappen van hotel van der Valk. Het parcours was afgezet met balen oud papier en kartonnen hulzen. De aankomst lag zo’n 130 meter verder op. Het ene team was nog fanatieker en werkte nog harder om de zeepkist zo snel mogelijk over de finish lijn te duwen.

De ene zeepkist had meer moeite de finish te bereiken dan de andere. Uiteindelijk werd na diverse rondes de finale gereden: team 25 had met Pink Lightning de snelste zeepkist  gebouwd en finishte net onder de 30 seconden. De prijs voor beste zeepkist qua constructie ging naar team 09 met krtn-ker en de prijs voor origineelste zeepkist naar team 12. Een geslaagd evenement getuige de enthousiaste reacties van leerlingen, docenten en Smurfit Kappa Roermond Papier.

De ideeën voor volgend jaar zijn ook al ontstaan, want er is natuurlijk veel mogelijk met papier en karton!!!