Select Page

Papier geld nog veiliger

02/05/2012

Met de komst van geavanceerde (kleuren)kopieermachines kunnen op een goedkope en snelle manier kopieën worden gemaakt van bankbiljetten, die niet of nauwelijks van het origineel te onderscheiden zijn. Uit cijfers van de politie en de Nederlandsche Bank bleek, dat een jaar na de introductie van de euro het aantal valse biljetten dat in Nederland in omloop was met 8% was gestegen. Hoe voorkom je dat bijvoorbeeld bankbiljetten of vertrouwelijke stukken ongeautoriseerd worden gekopieerd?

Met een niet waarneembare code. Een uitvinding voorziet het originele biljet van een codebeeld dat niet waarneembaar is voor het menselijk oog. De code verschijnt na kopieerbewerking op de kopie, waardoor deze van het origineel te onderscheiden is. De kopieermachine wordt bij voorkeur voorzien van een detectie-inrichting. Bij detectie van een codebeeld in een origineel wordt het kopiëren door middel van een blokkeerschakeling onmogelijk gemaakt.

De uitvinder is Dr. Sijbrand Spannenburg. Hij was voorzitter van de technische werkgroep van de Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG). Dit is een overlegorgaan van centrale banken, dat bedreigingen op het gebied van bankbiljettenbeveiliging identificeert en oplossingen tegen deze vervalsingen voorstelt. Spannenburg was werkzaam bij Joh. Enschedé, het bedrijf dat al in 1703 begon met (relatief eenvoudig) drukwerk en zich later specialiseerde in security-oplossingen voor onder andere bankbiljetten en postzegels. Lees meer….