Select Page

Ombudsman hekelt einde blauwe envelop in kritisch rapport

05/04/2016

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat de bekende blauwe envelop fasegewijs zal gaan verdwijnen. Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat aangiften en andere correspondentie binnen enkele jaren zoveel mogelijk gedigitaliseerd moeten zijn. Digitaal wordt dus de standaard. Dit leidde tot veel ophef. Veel mensen hebben geen internet of kunnen er slecht mee overweg. Wiebes gaf vervolgens aan dat de blauwe envelop blijft voor mensen voor wie het echt niet anders kan. Brieven worden niet digitaal verstuurd naar mensen die daar niet mee overweg kunnen. Dat was een eerste geruststelling. Ondertussen deed de Nationale Ombudsman onderzoek naar de besluitvorming inzake de blauwe enveloppe.

Rapport  Nationale ombudsman

Het onderzoeksrapport van de Nationale ombudsman wordt morgen aangeboden aan Wiebes, maar vandaag werd ombudsman Reinier van Zutphen al geinterviewd in dagblad Trouw. Hij heeft forse kritiek op het verdwijnen van de blauwe envelop. De Belastingdienst schaft die te snel af en geeft te weinig informatie over die verandering. Burgers voelen zich daardoor overvallen. Van Zutphen vindt dat de overheid burgers niet kan dwingen tot alleen maar het gebruik van e-mail. Daardoor komen de zwakkeren in de samenleving in de problemen. Van Zutphen vindt dat de digitalisering de kloof tussen burgers en overheid vergroot, terwijl die juist kleiner zou moeten worden. Digitaal communiceren zou wel kunnen als extra service. Papierenkarton.nl is in overleg met de Consumentenbond en ouderenorganisaties over vervolgstappen.

De uitkomsten van het rapport van de Ombudsman sluiten aan bij de opvattingen van genoemde partijen. De burger moet zelf kunnen kiezen hoe hij zijn informatie ontvangt. Zonder extra kosten. Dit geldt niet alleen voor de blauwe enveloppe maar ook voor informatie van bijvoorbeeld zorgverzekeraars. Stop de DigiDwang!