Select Page

Nieuwe Natuurwet leidt tot ontbossing

15/11/2011

De nieuwe Natuurwet van staatssecretaris Bleker is schadelijk voor de Nederlandse bossen. Dat zegt de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) in een persbericht. Volgens de verenging betreft de voorgestelde wet weliswaar nog slechts een concepttekst, maar het effect van deze wet is duidelijk en volgens de vereniging zeer schadelijk voor het behoud van bos in Nederland. Uitgerekend in Natura 2000 gebieden kan het bos straks met wettelijke goedkeuring worden verwijderd. Zandverstuiving, hei, hagedissenpassage, vlindercorridor, gladde slang en korhoenderlandingsbaan worden gezien als hogere vormen van natuur waarvoor bos kan wijken zonder dat er nieuw bos voor in de plaats komt.

De ondernemers van de AVIH die in de bosbouw, houtoogst en houthandel actief zijn pleiten voor een betere Boswet. Duurzame bosinstandhouding is niet alleen in het belang van de handel, maar ook in het algemeen belang vanwege de vele voordelen die een bos oplevert (denk aan de bosproducten, biodiversiteit, zuurstofproductie, koolstofopslag en recreatiemogelijkheden).

Tot 18 november bestaat een inspraakmogelijkheid voor de wet. Dat kan door te reageren op: www.internetconsultatie.nl/wetnatuur.