Select Page

Mansveld: OV-chipkaart levert 2100 bomen op

24/06/2014

Vandaag verscheen het verslag van het schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over het afschaffen van het papieren treinkaartje. Het papieren treinkaartje zal worden vervangen door een eenmalige chipkaart van plastic. Leden van D66 stelden kamervragen en vroegen staatsecretaris Wilma Mansveld of zij heeft nagedacht over de recycling van het plastic kaartje. De beantwoording van de vraag begon met de opmerking: ‘met de overgang van het papieren treinkaartje naar de OV-chipkaart wordt er al 97 ton papier op jaarbasis bespaard. Dit zijn 2100 bomen’.

Een even discutabel als ontwijkend antwoord. Een volwassen boom levert 60000 vellen A4 papier op. Eén vel levert zeker tien kaartjes op. Dat maal 2100 zou een hoeveelheid verkochte kaartjes opleveren waarmee de NS jaarlijks woekerwinsten zou moeten behalen. Dat is niet het geval. Daarnaast wordt voor iedere, voor de papierproductie gebruikte boom, een nieuwe boom geplant, vaak meer dan één. Treinkaartjes kosten geen bomen, kunnen zelfs bomen opleveren. Tel daarbij op de recyclebaarheid van de papieren kaartjes en het wordt duidelijk dat de milieuvoordelen van het invoeren van de plastic OV-chipkaart moeilijk zijn aan te tonen. Het materiaal van de chipkaart heeft een fossiele grondslag, is niet hernieuwbaar en het hergebruik ervan is beperkt.

Er zijn ongetwijfeld goede redenen om over te stappen op de plastic chipkaart, maar de milieuclaim neigt naar greenwashing.