Select Page

Kunstenaar Loes Schepens maakt zelf papier

15/02/2019

In de Weimarstraat 56 te Den Haag is Paper Art & Design gevestigd, een galerie, winkel en werkplaats voor kunst en design met papier. De plek ademt rust uit. Wonderbaarlijke creaties en sculpturen van papier hangen aan de wanden, liggen op tafels en in schappen. In de werkplaats staan een Hollander (een papiermolen waarmee pulp wordt gemaakt) en een vacuümtafel waarop experimenten plaatsvinden met papier. Bakken met verschillende pulpsoorten maken nieuwsgierig naar mogelijke toepassingen. Dit is het walhalla voor de papierliefhebber!

Eigenaar van Paper Art & Design is Loes Schepens. Jarenlang verdiende zij haar sporen als grafisch ontwerper en maakte zij naast haar werk ook kunst. Twee jaar geleden gooide zij het roer om. Ze werd full time kunstenaar. Schepens maakt naast vrij werk ook werk in opdracht. Al haar kunst heeft dezelfde basis: zelfgemaakt papier dat uitsluitend bestaat uit duurzame en plantaardige vezels. Schepens: ‘Ik experimenteer met biobased materialen zoals brandnetel, hennep, katoen, kozo en vlas. Maar ook met aspergeschillen en oud papier uit boeken. Het levert unieke papiersoorten op.’ Schepens leerde het ambacht van papier maken van diverse papiermakers en reisde daarvoor onder meer naar Myanmar, Korea en Japan.

Schepens doet onderzoek naar papier(eigenschappen) en maakt er vervolgens prachtige objecten en grafische beelden mee. Ze past verscheidene grafische technieken toe op haar papier, zoals (zeef)drukken en lasergravuren.  Haar leermeesters zijn de Belgische kunstenaar Jean Decoster en de vermaarde Peter Gentenaar van wie een prachtig werk hangt in het atelier. De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor Schepens.

Paper Art & Design biedt naast papier- en kunstproductie ook ruimte aan een platform waarop (inter-)nationale kunstenaars die werken met papier of karton exposeren. Schepens: ‘Er gebeurt veel op het gebied van papierkunst en design. Steeds vaker zien kunstenaars en ontwerpers de ongekende mogelijkheden van papier en karton en ook in de kunstwereld wordt papierkunst steeds serieuzer genomen’. Naast kunstwerken biedt de galerie ook bijzondere producten van papier en karton aan, zoals lampen, meubels en interieurobjecten. ‘De diversiteit van papier uitdragen, dat wil ik met Paper Art & Design’. In de galerie worden regelmatig workshops georganiseerd over het maken van papier.

Wie het werk van Loes Schepens wil bewonderen kan de galerie bezoeken of op de website loesschepens.nl kijken. Tussen 19 en 27 maart is werk van Schepens te zien op de expositie Papier2019 te Amsterdam.