Select Page

Kartonnen kruk als verpakking. Interview Tim Várdy

14/07/2015

Multifunctioneel ontwerp verlengt levensduur karton

Duurzaamheid is vaak een kwestie van gezond verstand en/of creatieve oplossingen. Ondernemer Tim Várdy bewijst dat met een kruk die tevens opbergdoos is. Zijn FestivalChairs zijn gemaakt van Nederlands golfkarton. De fraaie zitjes hebben daarmee niet alleen een hernieuwbare grondstof, na gebruik zijn de krukken volledig recyclebaar. Door het innovatieve concept wordt de levensduur van het karton aanzienlijk verlengd. Een interview met Tim Várdy.

Papierenkarton.nl: ‘Je bent opgeleid tot klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hoe ben je gekomen tot het ontwerpen van kartonnen meubels?’ Várdy: ‘Als regelmatig bezoeker van het North Sea Jazz Festival, zag ik mensen met allerlei onhandige krukjes en zitjes rondlopen op het festivalterrein. Dat moest anders kunnen! Ik ben een kruk van golfkarton gaan ontwikkelen. Licht en gemakkelijk om mee te nemen en simpel op te zetten’.

Papierenkarton.nl: ‘Het bedenken van een kruk en het opzetten van een meubelbedrijf is toch echt andere koek!’ Várdy: ‘Zeker, maar ik zag al snel de kansen van mijn idee. Eenmaal uitgevouwen is de kruk oersterk. De kartonnen kruk kan zeker 200 kilo dragen. Met vlakke belasting kan er zelfs een olifant op zitten! En de kruk is bedrukbaar waardoor het een uniek marketingmiddel kan zijn. Zo ontstonden de FestivalChairs’.

Tims’ bedrijf Timon Enterprise bestaat al weer 15 jaar. Het is gevestigd in een charmant pand in de binnenstad van Haarlem. Hier werken de vier medewerkers van het bedrijf. Werden de eerste FestivalChairs nog speciaal gemaakt voor het North Sea Jazz Festival, de kruk gaat inmiddels de hele wereld over en is een begrip geworden in de evenementenbranche. De kruk is stoer, klassiek, informeel en biedt veel ruimte aan creativiteit om de gewenste uitstraling te geven aan evenementen. Várdy won er zelfs (design)prijzen mee, zoals de prestigieuze Reddot design award 2013.

Papierenkarton.nl: ‘Houdt het op bij de FestivalChairs? Várdy: ‘Neen! Naast de Festivalchairs heb ik het merk Dutch Design Brand in de markt gezet. Onder die noemer worden de krukjes zonder reclameboodschap verkocht, maar voorzien van mooie dessins, zoals boomstammen, sloophout en beton. Ze heten dan Dutch Design Chair. In circa 100 design-verkooppunten wordt de Dutch Design Chair inmiddels verkocht. De adviesprijs bedraagt € 19,95.

Dutch Design Brand staat voor duurzame, praktische producten die zich onderscheiden door eenvoud en schoonheid. Dutch Design Brand streeft naar betaalbaar design dat breed toegankelijk moet zijn voor een grote groep mensen. Respect voor mens en milieu is een basisvoorwaarde. Onder de naam Dutch Design Brand zijn ook fraaie designlampen (Dutch Design Lamp) van karton geïntroduceerd en worden opbergoplossingen voor bedrijf en huishouden aangeboden (Dutch Design Basket).

Papierenkarton.nl: ‘Op jouw website besteed je veel aandacht aan de duurzame eigenschappen van de kruk. Het product is dan ook gemaakt van 100% FSC gecertificeerd karton, is 100% recyclebaar en volledig in Nederland geproduceerd. Heb je daarom bewust voor karton gekozen?’ Várdy: ‘Neen en ja. Ik zit niet vast aan karton, maar het staat buiten kijf dat karton een fraai natuurproduct is, dat vele mogelijkheden biedt. Karton is makkelijk in elkaar te zetten, het is te bedrukken met verschillende druktechnieken en mede daardoor zijn de krukjes ‘customised’ te bestellen. De noodzaak van duurzaam ondernemen en doen lijkt me evident. Ik vind het in ieder geval belangrijk’.

Papierenkarton.nl: Je wilt de Dutch Design Chair ook gaan gebruiken als verpakking voor kerstpakketten. Hoe zit dat?’ Várdy: ‘Jaarlijks worden  na de feestdagen miljoenen cadeauverpakkingen weggegooid. Dat is pure verspilling. We zijn gaan zitten voor een oplossing en vonden er een die even logisch als simpel is. De Dutch Design Chair kan eerst worden gebruikt als duurzame verpakking voor kerstpakketten om er vervolgens in tien seconden een krukje van te maken. Het klassieke kerstpakket wordt dan ook zonder inhoud een cadeau om trots op te zijn! Het materiaal golfkarton biedt alle ruimte aan creativiteit om het kerstpakket de gewenste uitstraling te geven.

Papierenkarton.nl: ‘Je geeft karton daarmee in wezen een extra leven en verlengt de levensduur van de grondstof karton. Pas als de kruk is opgebruikt hoeft hij bij het oudpapier en kan vervolgens dienen als grondstof voor nieuw karton. Drie levens dus: verpakking, product om te zitten en grondstof. Met die grondstof maak je vervolgens weer nieuwe verpakkingen en krukjes. Hoe circulair wil je het hebben?’ Várdy: ‘Zo had ik er nog niet naar gekeken. Mooi!

Papierenkarton.nl: ‘Wat is jouw advies, als klant, aan de makers en bewerkers van papier en karton?’ Várdy: ‘Beschouw een product niet op voorhand als klaar,
maar sta open voor veranderingen als de klant ideeën heeft die daarom vragen. Zeg niet dat iets niet kan maar werk samen en zoek gezamenlijk naar een oplossing. Net als bij de Dutch Design Chair kunnen dan nog veel mooie producten ontstaan’.

Kijk voor meer informatie op de websites van FestivalChairs en Dutch Design Brand.