Select Page

Kartonnen Growboxx Nationaal Icoon

19/10/2016

Groasis Ecological Water Saving Technology werd dinsdagavond geëerd tot Nationaal Icoon in het programma De Wereld Draait Door. Minister Henk Kamp rijkte in het tv-programma de Nationaal Icoon-prijs uit aan Groasis-directeur Pieter Hoff. Het bedrijf bedacht de Growboxx, waarmee het makkelijker wordt om bomen te kweken in droge gebieden. Om Nationaal Icoon te worden, moet een product baanbrekend. De Growboxx is dat. Armoede, voedseltekort en dorre gronden zijn een levensgroot mondiaal probleem. De Growboxx heeft een totaalconcept waarmee lokale bevolking uit de voeten kan het probleem aan te pakken.

Uniek concept

Hoe werkt de Growboxx? Een kartonnen doos waarin een boom of groente wordt geplaatst op een plek waar weinig water beschikbaar is. De doos lijkt op een waterdichte, slimme emmer. In de doos wordt 16 liter water gedaan. Na negen maanden heeft de boom zijn eerste levensfase nét overleefd, zijn de wortels groot genoeg om zelf hun water te vinden. Dit in tegenstelling tot druppelirrigatie waardoor bomen lui worden en vaak niet overleven.

Oplossing voor twee problemen

De Growboxx biedt in wezen een oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met de Growboxx kunnen droge gebieden worden beplant met 90% minder waterverbruik, terwijl meer dan 90% van de bomen en planten weet te overleven. Veel minder water en veel meer voedsel zijn het gevolg.

De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Groasis verzorgt educatieve programma’s via internet. De techniek is goedkoop. De planter kan de Growboxx betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 al vijf miljoen Growboxxen