Select Page

Greenpeace: FSC-standaard kan beter

11/07/2013

Het internationale, onafhankelijke Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn. Er is ook papier met een FSC-keurmerk. Het keurmerk heeft betrekking op de herkomst van de vezels voor de papierproductie. Het heeft betrekking op het hout dat gebruikt wordt en zegt niets over de productie van het papier zelf.

Uit een rapport van FSC Nederland blijkt dat er in (januari) 2013 170 miljoen hectare bosgebieden in 80 landen FSC-gecertificeerd zijn. Greenpeace is van mening dat de FSC-standaarden mede zijn verzwakt door de grote omvang van de bossen. Greenpeace heeft daarom cases gepubliceerd met verbeterpunten. FSC Nederland verwelkomt de publicaties van Greenpeace: ‘twintig jaar na de oprichting is FSC nog altijd het meest betrouwbare keurmerk voor verantwoorde papier- en houtproducten. Maar er zijn ook zwakke punten. Daarom roepen we andere FSC-leden op om samen te werken en FSC verder te versterken’, stelt Danielle van Oijen, forest campaigner bij Greenpeace Nederland. FSC verdiept zich in de Greenpeace-studies om mogelijke verbeteringen verder te identificeren.

Daarbij wordt FSC dit jaar partnerorganisatie van De European Sustainable Tropical Timber Coalition (EU STTC). Deze gaat op 6 november officieel van start. FSC Nederland zal actief met bedrijven en lokale gemeentes gaan samenwerken om toepassing van FSC-gecertificeerd tropisch hout te stimuleren. De EU STTC heeft als doel binnen twee jaar tijd de Europese consumptie van tropisch hardhout met een duurzaamheidskeurmerk met 30% te verhogen.
Overigens wordt voor het maken van papier geen tropisch hardhout gebruikt.
Lees meer...