Select Page

Duurzaamheid nog ondergeschikt bij verpakkingen

19/12/2018

Voor het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en het Topinstitute Food & Nutrition (TiFN) deed Bjorn de Koeijer van de Universiteit Twente onderzoek naar ontwerptools voor innovatief en duurzaam verpakken. Hij promoveerde op 13 december 2018 met een proefschrift over de kloof tussen strategische en operationele duurzaamheidsdoelstellingen van ondernemingen.

Bij de ontwikkeling van product-verpakkingscombinaties spelen duurzaamheid- of circulaire overwegingen een ondergeschikte rol. Meestal hebben marketeers een doorslaggevende stem. Heel veel aspecten spelen een belangrijke rol: kosten, efficiency, maar ook verpakkingslijnen die al in de fabriek staan. Duurzaamheid legt het daar bij af constateert De Koeijer in zijn onderzoek. Als oplossing beschrijft hij in zijn proefschrift de rol van een Sustainability Guardian, een hoeder van de duurzaamheid in ontwikkelingsprocessen voor productverpakkingen.

Met karton als verpakking weten ondernemingen in ieder geval dat zij kiezen voor een circulair materiaal dat een hernieuwbare bron heeft, die CO2 opneemt en dat prima recyclebaar is in een reeds bestaand en goed werkend recyclingsysteem.