Select Page

De mensen van de strokarton

19/10/2011

De strokartonindustrie heeft een onuitwisbare stempel achtergelaten op de Groninger geschiedenis. De kenmerken daarvan zijn nog steeds terug te vinden in het landschap, zoals de gerestaureerde fabriek De Toekomst in Scheemda, monumentale boerderijen, eenvoudige arbeidershuisje of villa’s van vroegere ondernemers. Deze herinneren ons aan andere tijden en geven een beeld van hoe men vroeger dingen aanpakte. Maar, hoe beleefden mensen het leven in de tijd van de strokarton? Deze vraag staat centraal bij ‘De mensen van de strokarton’, een nieuw project rond cultureel erfgoed, oude foto’s en persoonlijke verhalen. In samenwerking met Museumhuis Groningen gaat Organisatiebureau Geert Lameris op zoek naar mensen die zelf, of waarvan de familieleden betrokken waren bij de strokarton.

Ontdekkingsreis ‘De mensen van de strokarton’

‘De mensen van de strokarton’ is  een ontdekkingsreis waarbij oude verhalen en foto’s een nieuw leven krijgen. De restauratie van de strokartonfabriek De Toekomst te Scheemda was de aanleiding van het project. Duizenden bezoekers toonden in april dit jaar hun interesse voor het theaterstuk ‘Herstel van de toekomst’ van stichting Peerd in combinatie met de tentoonstelling ‘Terug naar de toekomst’ van Organisatiebureau Geert Lameris. Mede dankzij een subsidie van de provincie Groningen kan het project nu verder worden uitgebreid. Door op zoek te gaan naar mensen die direct of indirect betrokken zijn geweest bij de strokartonindustrie, krijgt het cultureel erfgoed niet alleen meer betekenis, maar krijgen de mensen van de strokarton een eigen plaats in de geschiedenis.

Avond voor de mensen van de strokarton

De ontdekkingsreis naar de geschiedenis van de strokarton is natuurlijk ook een zoektocht. Daarom wordt er op woensdag 26 oktober de avond voor ‘De mensen van de strokarton’ georganiseerd in het dorpshuis ‘De Snikke’ in Oude Pekela, het centrum van de strokarton. Iedereen die in het project geïnteresseerd is, is om 20.00 uur van harte welkom. Belangstellenden kunnen ook zelf op de website demensenvandestrokarton.nl foto’s en informatie toevoegen. Zo ontstaat er op de website een compleet beeld van de geschiedenis van de strokartonindustrie.

Meer informatie over het project? Kijk op www.demensenvandestrokarton.nl.