Select Page

Blauwe enveloppe als geheugensteun

21/04/2018

Belangrijke informatie moet per post, concludeerde het Nibud al. Volkskrant-journalist Jasper van Kuijk legt in zijn artikel een probleem van overmatig digitaliseren feilloos bloot. Er wordt maar al te vaak vergeten hoe de gebruiker informatie tot zich neemt.

Van Kuijk: ‘digitalisering kan maatschappelijke problemen veroorzaken als je het alleen maar ziet als het omzetten van informatiestromen van de fysieke naar de digitale wereld. Het is veel meer. Het is ingrijpen in leefpatronen. Dus moeten we anders digitaliseren. Niet alleen ict-experts laten analyseren welke informatie door de systemen gaat en dat dan in de computer stoppen, maar ook gebruiksonderzoekers laten uitzoeken hoe mensen nu omgaan met die informatie. Hoe zorgen ze dat ze rekeningen op tijd betalen? Hoe doen ze hun administratie?

Als je zo gaat kijken, leer je een papieren rekening niet alleen te zien als een brokje informatie, maar ook als een geheugensteuntje. En dan weet je dat als je dat gaat digitaliseren, het alleen aanbieden van de informatie niet voldoende is. Je zult ook dat geheugensteuntje en de archieffunctie moeten ontwerpen’ (bron: Volkskrant).

Idee: de aangifte gewoon met de post blijven versturen!