Select Page

Beleef de papierindustrie aan de Zaan met Expeditie Papier

09/08/2016

In de Zaanstreek zijn industrie en stad op onnavolgbare wijze met elkaar vervlochten. Al eeuwen lang. Het Zaanse festival I-FIKZ daagt je uit met een frisse blik naar de eeuwenoude én moderne industrie te kijken. Want industrie kan mooi, spannend en boeiend zijn. I-FIKZ wil de relaties tussen industrie, stad en samenleving weer begrijpelijk, leesbaar maken en (nieuw) leven inblazen. Op een positieve, creatieve en ondernemende wijze viert IFIKZ het rijke, industriële verleden en heden in de Zaanstreek en laat een breed publiek het industrieel erfgoed en de hedendaagse maakindustrieën (her)beleven. Daar hoort ook papier bij. Want de Nederlandse papierindustrie en de Zaanstreek gaan ver terug in de tijd. De Expeditie Papier maakt dat duidelijk.

Expeditie Papier

De expeditie PAPIER is een historische ontdekkingsreis op de fiets door een interessant deel van Zaanstad.  Hier zien we waar en hoe in de zeventiende eeuw het fijnste witte papier werd gemaakt. Wist u dat de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring destijds op Zaans papier is gedrukt? Tijdens de expeditie ziet u pareltjes van dit Zaanse erfgoedaspect. De expeditieleider voert u langs drie bijzondere locaties waar u ter plekke wordt rondgeleid door gidsen. Het gaat om papiermolen De Schoolmeester in Westzaan, het Honig Breethuis in Zaandijk en  de hedendaagse voedingsindustrie en toeleverancier voor de papierindustrie Tate&Lyle in Koog aan de Zaan. Lunchen gebeurt in de woning van de vroegere papierfamilie Honig, het Honig Breethuis.

24 augustus | 10:00 – 16:00

De expeditie start op 24 augustus 2016 om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur bij het Best Western ZaanINNhotel in Zaandam. Inschrijven kan via de website van I-FIKZ. Lees meer….