Select Page

Animo inzameling drankenkartons stijgt

10/05/2017

Tweederde van de Nederlanders zegt lege drankenkartons gescheiden in te zamelen. Dat is mooi nieuws en een flinke stijging ten opzichte van een jaar geleden. De meeste mensen vinden het gescheiden inzamelen een kleine moeite, aldus Stichting Hergebruik Drankenkartons (Hedra).

Momenteel zamelen 332 gemeenten drankenkartons gescheiden in, vaak in combinatie met plastic en/of blik. In die gemeenten geeft 67 procent van de inwoners aan drankenkartons altijd apart te houden; 5 procent zegt dit soms te doen. Een jaar geleden waren deze cijfers nog 57 procent en 7 procent. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Hedra.

Drankenkartons bevatten waardevolle houtvezels. Het is dus zonde om de lege pakken weg te gooien en verbranden. Wat gebeurt er na gescheiden inzameling? De drankenkartons worden bijvoorbeeld ingezet bij papierfabrikant Van Houtum in Swalmen. Daar werd medio vorig jaar een voorziening geopend, die het mogelijk maakt drankenkartons te gebruiken als grondstof voor sanitair papier. Papier en karton = Recycling. Natuurlijk papier en karton!

hedra-logo