Medewerkers bij Smurfit Kappa Parenco als goede buur

De papierindustrie en de Veluwe gaan al eeuwen terug toen rond de 16e eeuw de eerste papiermolens in werking traden. Ook Smurfit Kappa Parenco kent een lange geschiedenis. De papierfabriek is al ruim 100 jaar verweven met de samenleving in Renkum. Om dit ook minstens de volgende 100 jaar vol te houden, stelt de papierfabriek alles in het werk om een goede buur te zijn en te blijven. Dat de medewerkers hierin een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol spelen is dan ook niet zo verwonderlijk.

Papierfabriek als goede buur

Wie enigszins bekend is met de papierketen, weet dat je vooral te maken hebt met nuchtere, eerlijke medewerkers. Zo ook Ruben van Haren, Director Human Resources: “We zijn en blijven een papierfabriek en vallen dus onder de categorie industrie. Dat maakt dat we impact hebben op onze omgeving. Dit zit in het geval van onze papierfabriek vooral in geluid en geur. Gelukkig kan ik ook vertellen dat we de laatste jaren stappen hebben gezet om deze overlast te minimaliseren.” Dat de fabriek hierin is geslaagd, blijkt niet alleen uit de vermindering van het aantal klachten, maar wordt ook gestaafd met meetresultaten van onafhankelijke instanties, zoals de Omgevingsdienst en het RIVM.

Stapje extra

Het principe ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’, staat voor Parenco voorop. “We vinden het belangrijk in contact te blijven met onze omgeving. Dat deden we altijd al. Zo organiseerden we nog voor de coronapandemie open dagen voor de omgeving. Maar sinds kort doen we dat ook via een speciale website nubijparenco.nl. Hier tonen we realtime eventuele afwijkingen in de bedrijfsprocessen die merkbaar kunnen zijn voor de omgeving. Ook is inzichtelijk waar en bij welke windrichting de fabriek te ruiken kan zijn. Zijn er geplande werkzaamheden, dan melden we dat op deze site. En omwonenden kunnen er makkelijk terecht als ze vragen of klachten hebben.” Met deze laagdrempelige informatievoorziening hoopt Smurfit Kappa Parenco net dat stapje extra te zetten.

Een schone, veilige werkomgeving vrij van overlast is van belang voor een goede relatie met de omgeving. “Maar”, benadrukt Ruben, “vergeet niet, dat als er iets onveiligs of onprettigs gebeurt, onze mensen daar het eerste last van hebben. Het is dus ook echt in ons eigen belang alles zo goed mogelijk te doen. Als wij daar profijt van hebben, dan heeft de omgeving dat zeker ook.” Dat betekent dat van medewerkers wordt verwacht dat zij zich aan veiligheid- en milieuregels houden, dat zij zich blijven ontwikkelen op dit vlak en natuurlijk blijven meedenken over oplossingen om het nóg beter te doen. Zo zorgen medewerkers als vanzelf ervoor dat de papierfabriek zich als goede buur opstelt; het is in hun eigen belang.

We zorgen goed voor onze mensen

Juist dit meedenken en blijven ontwikkelen, maakt het werken in een fabriek waar een eeuwenoud product wordt gemaakt zo interessant. HR-adviseur Laura Kropman legt uit: “Houd je van techniek, dan zit je hier zeker goed. Als je hier als heftruckchauffeur binnenkomt, weet je dat dit een startpunt is. Daarna kijken we met elkaar welke kant je op wilt groeien. Via de Papierschool kun je die richting op die bij je past: van heftruckchauffeur naar procesoperator naar paper science technoloog. De afwisseling, de ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden en onze eigen cao, maken dat als iemand met ambitie binnen is, diegene eigenlijk niet meer weg wil. We zorgen gewoonweg goed voor onze mensen.”

Dit merkt ook Processionals, Recruitment Business Partner in de procesindustrie en al ruim 10 jaar preferred supplier van Parenco. “Inmiddels hebben wij al jarenlang een uitstekende relatie met Smurfit Kappa Parenco waarbij wij samen nieuwe werknemers blij maken met een toekomst bij Parenco. Op deze manier dragen wij actief bij aan het behalen van de bedrijfsdoelen”, aldus Steven Massier, Manager Recruitment vestiging Apeldoorn.

Duurzaamheidsdoelen 2030 al behaald

Dat de papierfabriek al zo lang bestaat en onderdeel is van een groot internationaal concern dat veel in de toekomst investeert, geeft velen een heel prettig gevoel. Daarbij stelt het bedrijf zichzelf de hoogste duurzaamheidsdoelen. “Naast dat dit gewoonweg noodzakelijk is, is dit voor ons vooral een vanzelfsprekende opgave”, aldus Ruben. “Wij kunnen met trots zeggen dat we de energiedoelstellingen voor 2030 al gehaald hebben. We werken al naar de doelstelling van 2050 toe.”

Papier pakt je

Het werken in kleine teams, in een 24-uurs industrie, met de nieuwste technologie en elke dag afwisselend werk: het papier pakt je. Mensen willen in de papierindustrie blijven werken. Sinds 2015 is Parenco met ruim 90 werknemers gegroeid, waardoor een goede balans tussen de jonge en oudere generatie ontstaat. “Er worden bij onze medewerkers nu weer meer kinderen in plaats van kleinkinderen geboren”, besluit Laura lachend.

 

Papier & Karton

23 juni, 2022

Verder lezen

recycling containers

PPWR: je zou erom lachen als het niet om te huilen was

Gerard Nijssen, penningmeester IPK en voorzitter van FNOI, in zijn blog over circulairiteit, einde-afval-criteria en de PPWR.

15 februari, 2024

PEFC bomen planten

PEFC campagne #PlantJouwToekomst

PEFC start de campagne #PlantJouwToekomst om de verpakkingsketen op te roepen zich PEFC te certificeren en zo bij te dragen aan het verduurzamen van de keten.

4 oktober, 2022

NK Papieren vliegtuigjes gooien

30 april vond het NK papieren vliegtuigjes gooien plaats in Halfweg.

1 mei, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG