Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

‘Digitaal printen transferpapier was gat in de markt’

In Eerbeek midden in het bos bevindt zich papierfabriek Neenah Coldenhove. Een papierfabriek met een lange historie. Ooit gestart met een papiermolen in 1661 en inmiddels uitgegroeid tot een moderne papierfabriek die zich naast verpakkingspapier en medisch papier, met name toelegt op de productie van sublimatietransferpapier voor digitaal industrieel printen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Neenah Coldenhove midden in de bossen

De papierfabriek Coldenhove opereerde lange tijd onder de bezielende leiding van de familie Van Vreeswijk en Sanders. 5 jaar geleden werd het familiebedrijf geacquireerd door het Amerikaanse Neenah. “Toch zit dat fijne familiaire gevoel, die eigenheid, nog echt in de cultuur ingebakken. Alleen daar zijn de voordelen van onderdeel uitmaken van een groot concern aan toegevoegd. Zo hadden we Covid en de gasprijzenexplosie nooit overleefd zonder hun steun”, licht HR-manager Gerben Bulten toe.

Transferpapier

Het proces van papier maken is in de basis voor elke papiersoort gelijk. “Tot aan de jaren ’60 maakte het eigenlijk niet uit wat je produceerde; elk soort papier verkocht praktisch zichzelf”, vertelt Gerben. “Totdat de markt veranderde waardoor fabrieken zich gingen onderscheiden door te specialiseren in papiersoorten. Voor onze fabriek is dat sublimatietransferpapier voor de textielindustrie geworden. Dat is papier waarmee textiel op offset drukpersen bedrukt kan worden. Door de hoge druk en warmte trekt het in de vezels en dat zorgt voor hoge kwaliteit van de opdruk.”

Digitaal industrieel printen

Met digitaal drukken in opkomst en verkopers die behoefte hadden aan kwalitatief hoogwaardige monsters om mee te nemen naar klanten, ontwikkelde Coldenhove in de jaren ’80 een methode voor het digitaal industrieel printen van transferpapier. “In eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik, werd dit een groot succes bij onze afnemers”, vertelt Gerben. “Veel sportmerken lieten hun kleding lokaal en dus in kleinere hoeveelheden bedrukken. Het digitaal drukken van het sublimatietransferpapier was een gat in de markt en werd zo ons hoofdproduct.”

Duurzaam ondernemen

Naast dat digitaal printen, printen in kleinere oplagen mogelijk maakt en zo bijdraagt aan minder verspilling, zet Coldenhove alle mogelijke stappen om te verduurzamen. Gerben: “Als industriële onderneming laten we hoe dan ook een footprint achter. We zijn hier gevestigd in deze groene omgeving en we willen goed zijn voor de natuur. Duurzaamheid zit dan ook diep geworteld in ons dna. Zo zorgen we als onderdeel van Industriewater Eerbeek voor zuivering en hergebruik van ons afvalwater. En onze restwarmte wordt in de zomer benut om het naastliggende openbare zwembad te verwarmen en in de winter gebruiken we het voor een deel van onze eigen gebouwen. Daarnaast onderzoeken we met elkaar, ook vanuit de VNP, innovatieve oplossingen om het energieverbruik te verminderen en te vergroenen. De lat voor duurzaam ondernemen ligt steeds hoger en we doen er alles aan om die efficiencyslagen te maken”, besluit Gerben.

Papier & Karton

11 mei, 2023

Verder lezen

2022

Jaaroverzicht 2022 Informatiecentrum Papier & Karton

Het IPK blikt terug op 2022: welke activiteiten hebben we zoal ondernomen?

31 januari, 2023

Vakdag printmatters publiek

Vakdag PRINTmatters: the Power of Print & e-commerce

PRINTmatters houdt 12 oktober 2023 de Vakdag met als thema ‘The Power of Print’.

29 augustus, 2023

richtinggevend

VANG lanceert handboek Kwaliteit Oud Papier en Karton

25 januari 2024 werd door VANG tijdens het eerste PMD en OPK congres het Handboek Kwaliteit OPK (oud papier en karton) gelanceerd.

5 februari, 2024

Logo Papier & Karton diapositief PNG