Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Circulaire eierdozen Huhtamaki: al bijna 100 jaar een begrip

Hernieuwbaar, recyclebaar én composteerbaar

Bruin, beige, blauw, geel of groen; wie eierdozen zegt, zegt Huhtamaki. Al bijna honderd jaar rollen in Franeker dag in dag uit eierdozen in diverse kleuren  – en bekerdragers – gemaakt van gerecycled papier en karton van de band af. Een alledaags én belangrijk verpakkingsproduct dat voedsel beschermt en de impact op het milieu minimaliseert doordat het gemaakt is van het hernieuwbare, recyclebare én composteerbare papier en karton.

Daar waar bij andere papierproducenten grote rollen papier van de band komen, rollen bij Huhtamaki kant-en-klare eierdozen, eiertrays en bekerdragers van de machine. Het proces is in de basis hetzelfde als papier maken: natte pulp wordt gelijkmatig over een lange zeef verdeeld, waarna het overtollige water met behulp van warmte eruit verdampt. Bij de productie van eierdozen en bekertray’s zit hier nog één schakel tussen: een grote mal drukt de vorm in de natte pulp waarna het droogproces beginnen kan. Door dit vormproces spreekt Huhtamaki daarom over molded fiber, dat letterlijk vertaald gevormde vezel betekent. De verpakkingen rollen dan ook gebruiksklaar van de band en kunnen eventueel gelijk van bedrukking of een etiket worden voorzien.

Eierdozen van oud papier

Papier en karton worden van origine al gemaakt van een hernieuwbare grondstof, namelijk van houtvezel uit duurzaam beheerde, gecertificeerde bossen. Vervolgens kan die papiervezel tot wel 25 keer worden hergebruikt en dat is waar Huhtamaki aan bijdraagt. “Onze producten maken we volledig van oud papier. Vervolgens kunnen diezelfde eierdozen, eiertrays en bekerdragers ook weer via de oudpapierinzameling het productieproces in en zo houden we die kringloop in stand zonder verse vezels toe te voegen”, vertelt site manager Freddy Terpstra.

Oud papier voor circulaire producten

Dat klinkt eenvoudig en in theorie is dat het ook, alleen de praktijk is soms wat weerbarstiger. “Oud papier hergebruiken is een mooie manier om circulaire producten te maken. We zien alleen helaas steeds vaker vervuiling tussen het oud papier. En dan heb ik het niet over nietjes en plastic vensters, want die filteren we in het proces eruit. Onze zorgen richten zich op de grote accu’s en lachgasflessen die we steeds vaker tussen ons oud papier vinden en dat levert brandgevaar op. Helaas hebben we zo’n brand onlangs meegemaakt. Gelukkig konden we op tijd ingrijpen en bleef de schade beperkt.” Een andere uitdaging waar de producent mee te maken heeft, is dat het grafisch papier afneemt en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal toeneemt. Om deze toenemende stroom beter te kunnen verwerken, investeerde het bedrijf in een nieuwe pulper, die naast grotere hoeveelheden ook dikkere soorten oud papier kan verwerken.

Geen kostbaar drinkwater voor productie

In Leeuwarden, waar het innovatiecentrum van Huhtamaki zit, zijn ze dagelijks bezig met het onderzoeken van innovaties om machines en processen te verduurzamen. Efficiënter werken is daar net zo goed een onderdeel van en biedt volgens Freddy zowel economische als milieutechnische voordelen. “Als we bijvoorbeeld met minder water kunnen produceren, dan besparen we kosten doordat er minder gas voor het drogen van papier nodig is. En dat is tegelijk voor het milieu beter omdat we minder CO2-zouden uitstoten. Dergelijke innovaties houden we uiteraard nauwgezet in de gaten. Een duurzame stap die we dit jaar gaan maken, is de ingebruikname van de nieuwe zuiveringsinstallatie. Het water dat Huhtamaki gebruikt voor de productie circuleert hiermee in een gesloten systeem. Zo onttrekken we geen kostbaar drinkwater van huishoudens in de regio. Bovendien zetten we de stoffen die we uit het water zuiveren in als biogas. Daarmee besparen we toch mooi weer zo’n 8% op ons gasgebruik. Mooi meegenomen toch?”, zegt de site manager tevreden. “Je moet er ook een beetje lol in hebben; het als een sport zien om te bekijken waar je kunt besparen en hoe je je CO2-footprint kunt verkleinen. Het mooie is dat die twee vaak samen gaan: beter voor het milieu is ook vaak beter voor je portemonnee.”

Papier & Karton

23 april, 2024

Verder lezen

Basisscholen zijn óók kampioen papierinzameling!

Maar liefst 98% van de basisscholen in Nederland scheidt papier en karton. Dit onderzocht het ministerie van I&W.

1 november, 2022

dozenhal

Dozenhal gaat duurzaam partnerschap aan met Informatiecentrum Papier & Karton

De Dozenhal, onderdeel van Van de Velde Packaging, gaat duurzaam partnerschap aan met Informatiecentrum Papier & Karton.

9 juli, 2024

Papier en karton nóg duurzamer: 25 keer recyclen kan!

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat papier en karton minstens 25 keer kunnen worden gerecycled.

17 januari, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG