Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zelf papier maken? Zo doe je dat!

oud papier prop

Houd jij wel van knutselen en ben je graag creatief bezig? Dan hebben wij een goede tip voor je, want je kunt heel makkelijk zelf papier maken. Dat komt omdat nieuw papier heel vaak van oud papier gemaakt wordt. Dus heb jij je oud papier nog niet weggebracht naar de oudpapierbak? Dan kun je daar mooi mee aan de slag!

Wat je nodig hebt, is in ieder geval lekker veel oud papier: knutselwerken, oude tekeningen, eierdozen. Wat ook heel goed werkt, zijn ongebruikte (witte) servetten. Maar misschien moet je dat eerst even thuis vragen of je die zomaar mag gebruiken. Verder heb je wat spullen uit de keuken en schuur nodig, zoals een staafmixer, twee (brood)planken, twee lijmklemmen, een spons dweiltjes en een houten (foto)lijstje om zelf een zeefraam te maken. Vind je het leuk om wat special effects aan het papier toe te voegen? Dan kun je bijvoorbeeld wat glitters door de pulp heen roeren.

Op onze site hebben we een uitgebreide beschrijving opgenomen om je stap voor stap te laten zien hoe je te werk gaat. Deze uitleg komt van een échte papiermaker. Succes gegarandeerd dus!

GOEDE TIP! Met papier en karton aan de slag in de klas

Knutsel jij graag met papier? Kijk dan vooral ook eens op KlasseTV, waar we naast ons digitale lespakket ook allemaal knutselopdrachten hebben staan. En als je er dan toch bent, dan is het wel zo leuk om meteen de video’s te kijken (klik op de afbeelding voor de video) en de quiz te doen.

Nog één tip: zou jij wel eens met de hele klas papier willen maken? Vraag dan aan je juf of meester of ze voor een paar uurtjes een papiermaker willen inhuren. Hij gaat dan met jullie aan de slag om eerst uit te leggen hoe papier wordt gemaakt en vervolgens mogen jullie lekker zelf gaan ‘kliederen’. Vele klassen gingen jullie al voor en ze vonden het allemaal geweldig! Lees dit artikel maar eens. 

Gastdocent Joop Willemsen voor de klas

Papier & Karton

4 juli, 2022

Verder lezen

voedselverpakkingen van duurzaam karton

Onderzoek TU: karton met duurzamere coating

TU/e-scheikundige Sterre Bakker onderzocht hoe je voedselverpakkingen kunt verduurzamen met coatings.

30 januari, 2023

Papieren boek: beter tekstbegrip headerbeeld meisje voor boekenkast

Papieren boek: beter tekstbegrip en meer leesplezier

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die papieren boeken lezen, teksten beter begrijpen dan leerlingen die digitaal lezen.

2 november, 2022

bol.com multi inpak machine

Kleinere pakketten: minder karton, lucht en CO2-uitstoot

Bol.com maakt een begin met het op maat verpakken van bestellingen met de ‘multi-inpakmachine’.

6 september, 2021