Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zelf papier maken? Zo doe je dat!

oud papier prop

Houd jij wel van knutselen en ben je graag creatief bezig? Dan hebben wij een goede tip voor je, want je kunt heel makkelijk zelf papier maken. Dat komt omdat nieuw papier heel vaak van oud papier gemaakt wordt. Dus heb jij je oud papier nog niet weggebracht naar de oudpapierbak? Dan kun je daar mooi mee aan de slag!

Wat je nodig hebt, is in ieder geval lekker veel oud papier: knutselwerken, oude tekeningen, eierdozen. Wat ook heel goed werkt, zijn ongebruikte (witte) servetten. Maar misschien moet je dat eerst even thuis vragen of je die zomaar mag gebruiken. Verder heb je wat spullen uit de keuken en schuur nodig, zoals een staafmixer, twee (brood)planken, twee lijmklemmen, een spons dweiltjes en een houten (foto)lijstje om zelf een zeefraam te maken. Vind je het leuk om wat special effects aan het papier toe te voegen? Dan kun je bijvoorbeeld wat glitters door de pulp heen roeren.

Op onze site hebben we een uitgebreide beschrijving opgenomen om je stap voor stap te laten zien hoe je te werk gaat. Deze uitleg komt van een échte papiermaker. Succes gegarandeerd dus!

GOEDE TIP! Met papier en karton aan de slag in de klas

Knutsel jij graag met papier? Kijk dan vooral ook eens op KlasseTV, waar we naast ons digitale lespakket ook allemaal knutselopdrachten hebben staan. En als je er dan toch bent, dan is het wel zo leuk om meteen de video’s te kijken (klik op de afbeelding voor de video) en de quiz te doen.

Nog één tip: zou jij wel eens met de hele klas papier willen maken? Vraag dan aan je juf of meester of ze voor een paar uurtjes een papiermaker willen inhuren. Hij gaat dan met jullie aan de slag om eerst uit te leggen hoe papier wordt gemaakt en vervolgens mogen jullie lekker zelf gaan ‘kliederen’. Vele klassen gingen jullie al voor en ze vonden het allemaal geweldig! Lees dit artikel maar eens. 

Gastdocent Joop Willemsen voor de klas

Papier & Karton

4 juli, 2022

Verder lezen

papier met bermgras

Drukkerij ontwikkelt eigen papier met lokaal bermgras

Waardewenders maakt papier met bermgras uit ecologische beheerde bermen en percelen en geeft wending aan reststromen.

27 november, 2023

2022

Jaaroverzicht 2022 Informatiecentrum Papier & Karton

Het IPK blikt terug op 2022: welke activiteiten hebben we zoal ondernomen?

31 januari, 2023

papierafval: van tekening naar recycling

Papierafval: van tekening naar recycling

3 maart, 2022