Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Werkstuk en spreekbeurt

Het is zover. Het is jouw beurt om een spreekbeurt en/of een werkstuk te maken. Gelukkig kunnen wij jou daar een handje bij helpen. We hebben zelfs een voorbeeld van een powerpointpresentatie gemaakt. En op onze site vind je natuurlijk heel veel informatie over papier en karton. Zo sta jij straks met een goed verhaal voor de klas!

Stap 1: kies je onderwerp en zoek informatie

Je bent al op de site van Papier & Karton, dus dat is al een goed begin. Er valt heel veel over papier en karton te vertellen. Daarom kan het slim zijn om het iets kleiner te maken. Bijvoorbeeld door alleen over de geschiedenis te vertellen. Of misschien vind je het interessant om uit te leggen hoe papier wordt gemaakt? Je kunt ook uitleggen dat papier heel duurzaam is en dat dat helemaal niet ten koste gaat van bos.

TIP! Vraag de folder Natuurlijk Papier & Karton aan. Hierin staat ook heel veel informatie voor je spreekbeurt of werkstuk én je kunt het uitdelen aan je klasgenoten. 

Stap 2: maak van de informatie je eigen verhaal

Nu je weet wat je wilt vertellen, kun je van alle informatie je eigen verhaal maken. Als je iets niet snapt, probeer dan uit te vinden hoe het zit. Alleen dan kun je het ook goed aan je klasgenoten uitleggen. Soms helpt het om het verhaal van je spreekbeurt op papier uit te schrijven. Voor je werkstuk gaat eigenlijk hetzelfde op. Je schrijft het verhaal zo op, alsof je het aan een klasgenoot uitlegt.

Stap 3: maak je presentatie of werkstuk

Nu je het verhaal compleet hebt, kun je een presentatie maken. Hierin zet je niet alles wat je wilt vertellen. Je neemt alleen de belangrijkste woorden of zinnen erin op. Plaatjes, afbeeldingen of video’s kunnen helpen om het verhaal beter uit te leggen. Wij hebben alvast een powerpoint voor je gemaakt. Deze kun je aanpassen zoals jij wilt. Je kunt er meer dia’s inzetten. Je kunt afbeeldingen erin plaatsen. Of misschien heb je een goede video die je in je presentatie wilt laten zien. Ook hier is het belangrijk dat het jouw presentatie wordt.

TIP! Download deze presentatie die wij alvast voor je hebben gemaakt. Wel nog even zelf je verhaal erin zetten 😉 

In je werkstuk schrijf je wél het hele verhaal uit, zodat degene die het leest het allemaal heel goed snapt. De meester of juf vertelt meestal wel hoe een werkstuk eruit moet zien. Hieronder beschrijven wij de onderdelen van een werkstuk.

  • Vaak bestaat een werkstuk uit een voorblad. Hierop staat het onderwerp van je werkstuk, een plaatje en je naam. Net als een kaft van een boek.
  • Een werkstuk heeft een inhoudsopgave: een opsomming van de hoofdstukken met daarachter de paginanummers.
  • In je voorwoord leg je uit waarom je hebt gekozen voor het onderwerp en wat je zelf nog wilde leren hierover.
  • Vervolgens ga je in de verschillende hoofdstukken steeds iets vertellen over het onderwerp. Vergeet geen plaatjes erbij te plaatsen, dat maakt het verhaal vaak nóg duidelijker.
  • In het nawoord vertel je hoe je het vond om het werkstuk te schrijven. Bijvoorbeeld wat goed ging en wat moeilijker was en wat je zelf hebt geleerd.
  • Op de laatste bladzijde meld je de bronnen. Hier laat je zien waar je de informatie vandaan hebt gehaald. Denk aan websites en titels van boeken.

Stap 4: oefenen en presenteren

Als alles voor je spreekbeurt klaar staat, kun je gaan oefenen. Lukt het om het verhaal uit je hoofd te vertellen? Schrijf je een werkstuk, leg het dan af en toe opzij en lees het later nog eens terug. Vaak zie en bedenk je dan weer hoe het nog beter kan. Let zowel voor je spreekbeurt als werkstuk er goed op dat je geen spelfouten maakt.

Als je al deze stappen volgt, dan kan het niet anders dan dat jouw spreekbeurt of werkstuk een groot succes wordt!

TIP! Oefen ook eens met je ouders, broer, zus, vrienden, opa of oma als publiek of laat ze je werkstuk nalezen. Met hun tips kun je het nog beter maken. 

Onze artikelen

Papierindustrie en boekenuitgevers vinden elkaar in Duurzaam Boek

Onderzoek en aanbevelingen om boeken te verduurzamen.

6 januari, 2014

papierafval: van tekening naar recycling

Papierafval: van tekening naar recycling

3 maart, 2022

‘Neem verantwoordelijkheid voor onze planeet’

VNP organiseerde 18 mei het Fibre Future Festival dat in het teken stond van duurzaamheid en gedragsverandering.

24 mei, 2022