Verstandig omgaan met papier, karton én digitale middelen

Wij van het Informatiecentrum Papier & Karton zijn natuurlijk fan van papier en karton. Dit omdat het van die mooie, natuurlijke, duurzame, veelzijdige materialen zijn. Maar dat betekent niet dat we niets digitaal doen. Kijk alleen maar naar deze website. Via deze website vertellen we ook heel veel over papier en karton. En we delen ook berichtjes via socials, we versturen een nieuwsbrief en natuurlijk werken we met e-mail.

Nee, ook wij van het Informatiecentrum Papier & Karton kunnen niet meer zonder digitaal verkeer. Net zoals dat wij vinden dat papier en karton heel belangrijke materialen zijn, zo vinden wij ook digitale middelen heel belangrijk. Toch geldt voor beide dat we er verstandig mee om moeten gaan. Papier en karton alleen gebruiken als het écht nodig is en zoveel mogelijk hergebruiken of recyclen als dat kan; dat gaat op voor heel veel papieren producten. Denk maar eens aan het belang van wc-papier of verpakkingen voor producten en medicijnen. Ook recyclen we enorm veel papier en karton in Nederland. Het grootste deel van het nieuwe papier in Nederland is gemaakt van oud papier. Dit kan omdat wij met zijn allen zoveel papier inzamelen waardoor het weer gebruikt kan worden bij het maken van papier. Zo moeten we ook verstandig om blijven gaan met digitale middelen: is het nodig, kan het anders, kan het minder? Want ook met mailtjes, posts op socials en het opslaan van allerlei data, zoals foto’s en video’s veroorzaakt C02-uitstoot. Dat is iets wat veel mensen niet goed weten.

Het één sluit het ander niet uit: papier en digitaal versterken elkaar juist, maar laten we met beide verstandig omgaan. In deze video van de Dikke Data show wordt leuk en op heldere wijze uitgelegd hoe dat nu zit met e-waste  –> De Dikke Data show over e-waste

(Foto van Georgie Cobbs via Unsplash)

Papier & Karton

23 oktober, 2023

Verder lezen

print versus digitaal

Print versus digitaal

Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van milieu-impact, zoals gebruikte grondstoffen en mate van recycling.

19 oktober, 2023

foto brein en boeken in special duurzaamheid papier & karton

Special Duurzaamheid Papier & Karton in huis-aan-huisbladen

Het IPK ontwikkelde een Special Duurzaamheid Papier & Karton voor huis-aan-huisbladen.

3 oktober, 2023

NIEUW! Kringloopposter voor in de klas!

Basisscholen ontvangen een gepersonaliseerde schoolkrant met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton.

15 juni, 2022