Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wespen maken papier

wespennest van papierWist je dat papier maken helemaal niet is uitgevonden door de Chinezen?! Nee, de kunst van papier maken is al eeuwenoud en uitgevonden door niemand en niets minder dan….. het wespenvolk! Daarmee is papier niet alleen gemaakt van materialen uit de natuur, maar ook nog eens gemaakt dóór de natuur. Hoe bijzonder is dat?!

Wespen maken papier net zoals dat nu nog gebeurt: van hout (oké, het papier in fabrieken wordt ook vaak van oud papier gemaakt) waarvan een papje wordt gemaakt. De insecten verzamelen stukjes hout, kauwen hierop en door het speeksel wordt het plakkerig waardoor er een bouwwerk van kan worden gemaakt: het wespennest. Je zou het zelfs de eerste vorm van 3D-printen kunnen noemen. Je ziet het in deze video van School TV of je leest er meer over in dit artikel op de site van Jeugdvereniging JCW.

Benieuwd hoe papier en karton in de papierfabrieken in Nederland worden gemaakt? Je leest er meer over op de pagina Maken van papier en karton op onze site. Daar vind je ook meer over de geschiedenis van papier maken door mensen. En we hebben een korte animatie erover gemaakt; die je op ons YouTube kanaal en op onze Kids-pagina op deze site terugvindt.

Foto’s van Unsplash

 

 

 

 

Papier & Karton

10 januari, 2023

Verder lezen

Klimaatdoelstellingen? Keten laten we samenwerken!

Blog van Bram ter Beek (KVGO) over samenwerken aan klimaatdoelstellingen.

24 januari, 2022

vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakking

Vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakking

4 meiden uit 3 vwo gingen aan de slag voor verpakkingsbedrijf Zalpak om voor fruit een doosje te ontwerpen.

22 december, 2022

Papier en karton nóg duurzamer: 25 keer recyclen kan!

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat papier en karton minstens 25 keer kunnen worden gerecycled.

17 januari, 2022