Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wespen maken papier

wespennest van papierWist je dat papier maken helemaal niet is uitgevonden door de Chinezen?! Nee, de kunst van papier maken is al eeuwenoud en uitgevonden door niemand en niets minder dan….. het wespenvolk! Daarmee is papier niet alleen gemaakt van materialen uit de natuur, maar ook nog eens gemaakt dóór de natuur. Hoe bijzonder is dat?!

Wespen maken papier net zoals dat nu nog gebeurt: van hout (oké, het papier in fabrieken wordt ook vaak van oud papier gemaakt) waarvan een papje wordt gemaakt. De insecten verzamelen stukjes hout, kauwen hierop en door het speeksel wordt het plakkerig waardoor er een bouwwerk van kan worden gemaakt: het wespennest. Je zou het zelfs de eerste vorm van 3D-printen kunnen noemen. Je ziet het in deze video van School TV of je leest er meer over in dit artikel op de site van Jeugdvereniging JCW.

Benieuwd hoe papier en karton in de papierfabrieken in Nederland worden gemaakt? Je leest er meer over op de pagina Maken van papier en karton op onze site. Daar vind je ook meer over de geschiedenis van papier maken door mensen. En we hebben een korte animatie erover gemaakt; die je op ons YouTube kanaal en op onze Kids-pagina op deze site terugvindt.

Foto’s van Unsplash

 

 

 

 

Papier & Karton

10 januari, 2023

Verder lezen

Basisscholen zijn óók kampioen papierinzameling!

Maar liefst 98% van de basisscholen in Nederland scheidt papier en karton. Dit onderzocht het ministerie van I&W.

1 november, 2022

lespakket papier & karton

De scholen zijn weer begonnen! Tijd voor het lespakket Papier & Karton

Tijd voor de leukste lessen van dit schooljaar met het lespakket over Papier en Karton.  

7 september, 2021

XXL Papier – Groot, groter, grootst!

XXL Papier is een tentoonstelling in het Rijksmuseum van indrukwekkend grote werken uit eigen collectie.

28 juni, 2022