Leerlingen van basisschool De Pannevogel in Steenderen maakten samen met een échte papiermaker zelf papier. Gastdocent Joop Willemsen legde eerst van alles uit over papier. Bijvoorbeeld dat wespen al miljoenen jaren lang papier maken. Na deze les mochten de kinderen de handen uit de mouwen steken en zelf papier maken.
Waarvan wordt papier gemaakt? En hoé wordt het gemaakt? Hoe lang bestaat papier eigenlijk al? En wat is nu eigenlijk CO2? Best moeilijke vragen. Maar gastdocent Joop wist het de leerlingen heel duidelijk uit te leggen tijdens het eerste deel van deze gastles over papier en karton. En soms hielpen de leerlingen hem door het in hun eigen woorden aan de rest van de klas te vertellen.
Van pulp naar papier
Na deze informatie werd het in het tweede deel van deze gastles over papier en karton tijd om zelf aan de slag te gaan. In een grote bak met water had papiermaker Joop allemaal hele kleine stukjes servet opgelost. Ze vormen de vezels waarvan papier wordt gemaakt. De grote natte brij, noem je pulp. Omdat het bijna kerstvakantie was, lagen er kerstvormpjes klaar. Deze vorm werd op de zeef geplaatst. Die zeef wordt door de pulp gehaald. Omdat het water door de zeef eruit gaat, blijven de vezels in de vorm achter. Dit is het begin van het papieren vel; in dit geval een papieren kerstversiering. Als het een ongeveer een dag blijft liggen, dan droogt het en is het stevig papier.
Naast luisteren naar de les en zelf papier maken, hebben alle leerlingen ook een werkstuk over papier en karton gemaakt. De informatie op de website van Informatiecentrum Papier & Karton kwam hierbij heel goed van pas.
Ook een (gast)les over papier en karton? Kijk hier voor alle middelen en mogelijkheden om papier en karton naar de klas te halen!