Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leerlingen maken zelf papier tijdens gastles over papier en karton

Leerlingen van basisschool De Pannevogel in Steenderen maakten samen met een échte papiermaker zelf papier. Gastdocent Joop Willemsen legde eerst van alles uit over papier. Bijvoorbeeld dat wespen al miljoenen jaren lang papier maken. Na deze les mochten de kinderen de handen uit de mouwen steken en zelf papier maken.

Waarvan wordt papier gemaakt? En hoé wordt het gemaakt? Hoe lang bestaat papier eigenlijk al? En wat is nu eigenlijk CO2? Best moeilijke vragen. Maar gastdocent Joop wist het de leerlingen heel duidelijk uit te leggen tijdens het eerste deel van deze gastles over papier en karton. En soms hielpen de leerlingen hem door het in hun eigen woorden aan de rest van de klas te vertellen.

Van pulp naar papier

Na deze informatie werd het in het tweede deel van deze gastles over papier en karton tijd om zelf aan de slag te gaan. In een grote bak met water had papiermaker Joop allemaal hele kleine stukjes servet opgelost. Ze vormen de vezels waarvan papier wordt gemaakt. De grote natte brij, noem je pulp. Omdat het bijna kerstvakantie was, lagen er kerstvormpjes klaar. Deze vorm werd op de zeef geplaatst. Die zeef wordt door de pulp gehaald. Omdat het water door de zeef eruit gaat, blijven de vezels in de vorm achter. Dit is het begin van het papieren vel; in dit geval een papieren kerstversiering. Als het een ongeveer een dag blijft liggen, dan droogt het en is het stevig papier.

Naast luisteren naar de les en zelf papier maken, hebben alle leerlingen ook een werkstuk over papier en karton gemaakt. De informatie op de website van Informatiecentrum Papier & Karton kwam hierbij heel goed van pas.

Ook een (gast)les over papier en karton? Kijk hier voor alle middelen en mogelijkheden om papier en karton naar de klas te halen!

Papier & Karton

16 januari, 2023

Verder lezen

Markt duurzame verpakkingen groeit

De markt voor duurzame verpakkingen groeit mede onder druk van regelgeving en consumentenvoorkeuren

31 januari, 2022

crown native papier is gemaakt van vezel van suikerbiet

Crown Van Gelder komt met innovatief suikerbietenpapier Crown Native

In samenwerking met Royal Cosun ontwikkelde papierfabrikant Crown Van Gelder (Velsen-Noord) papier op basis van 20 procent suikerbietenvezels: Crown Native. Het papier komt in januari 2021 op de markt.

7 oktober, 2020

Ed Nijpels: ‘Nederland is kampioen papierrecycling’

T.o.v. 2019 zamelden en hergebruikten we 2% meer papier en karton.

22 november, 2021