Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Je leest beter van papier

Naast dat papier een natuurproduct is, gemaakt van een hernieuwbare bron (een grondstof die nooit opraakt) en keer op keer te recyclen is, heeft papier een heel belangrijk voordeel: je leest beter van papier én je leert beter van papier. Diverse universitaire onderzoeken wijzen dit uit. De hersenen maken als het ware een plaatje van dat wat we op papier hebben gelezen, en dat zorgt dat het beter onthouden wordt. En bij papier zijn er minder afleidingen, zoals linkjes, banners, pop-ups. De structuur van een verhaal op papier helpt je eveneens beter door de tekst heen. Daardoor zorgt lezen vanaf papier voor een betere focus.

In KidsWeek staat een interview met onderwijspsycholoog Paul Kirschner die in heldere woorden uitlegt waarom lezen en leren vanaf papier (meestal) beter gaat.

Overall conclusie: je leest beter van papier, dus pak je studieboek of leesboek en word wijzer 🙂

Zoals gezegd wijzen meerdere onderzoeken uit dat je vanaf papier beter leest en leert. Zo onderzocht ook Anne Mangen van de Stavanger-universiteit in Noorwegen dit. Zij kwam tot de conclusie dat mensen vanaf een digitaal scherm oppervlakkiger lezen en makkelijker paragrafen overslaan. En weer een ander onderzoek toont aan dat lezen uit een papieren boek meer leesplezier geeft. En het argument dat digitaal lezen duurzamer is, gaat ook niet in alle gevallen op. Elektrische apparaten hebben namelijk ook impact op het milieu. Lees je af en toe een boek, dan is een papieren boek duurzamer. Ben je een échte boekenverslinder, dan is digitaal lezen duurzamer.

Meer weten over papier en karton? We hebben een heel leuk lespakket en spreekbeurtpakket waarmee je van alles over papier en karton in de klas kunt vertellen. 

 

Papier & Karton

12 oktober, 2022

Verder lezen

grafimedia in cijfers 2022 cover

Grafimedia in cijfers 2022

GOC en het A&O Fonds Grafimediabranche publiceren Grafimedia in cijfers 2022.

30 mei, 2023

2022

Jaaroverzicht 2022 Informatiecentrum Papier & Karton

Het IPK blikt terug op 2022: welke activiteiten hebben we zoal ondernomen?

31 januari, 2023

Vakdag printmatters publiek

Vakdag PRINTmatters: the Power of Print & e-commerce

PRINTmatters houdt 12 oktober 2023 de Vakdag met als thema ‘The Power of Print’.

29 augustus, 2023