Het maken van papier & karton in animatie

animatiebeeld van papiermachineDeze week publiceerden wij de tweede animatie in de serie De wereld van Papier & Karton. Deze tweede animatie legt kort en eenvoudig uit hoe papier en karton worden gemaakt. We laten zien dat nieuw papier en karton vaak van oud papier en karton wordt gemaakt of van stukjes hout (houtvezel) en soms zelfs van andere materialen, zoals van gras of planten. Een papierfabriek maakt hier met behulp van water pulp van. Dit ‘papje’ gaat door de machine. Die machine maakt het plat en zeeft en perst het water eruit. Het ‘papje’ wordt steeds droger en begint steeds meer op papier te lijken. Aan het einde van de machine komt er een grote rol papier uit. Deze rol gaat weer naar andere bedrijven, zoals drukkerijen. De derde animatie zal dat verhaal weer vertellen.

 

Gebruik de animatie in je spreekbeurt

Dus heb je binnenkort een spreekbeurt? En gaat deze héél toevallig over papier en karton? Dan kun je mooi een van onze animaties daarin opnemen. Ze duren net iets langer dan 1 minuut. We hebben nu alvast twee video’s voor je, de derde animatie volgt snel. De eerste animatie gaat over de duurzaamheid en recycling van papier en karton. En de tweede over het maken van papier en karton.

Lesprogramma groep 7 & 8

Drie video’s ‘De wereld van papier & karton’ laten de kringloop van papier en karton zien: de grondstof komt van bomen of van oud papier, deze grondstoffen worden in de fabriek verwerkt tot grote rollen papier en vervolgens maken allerlei bedrijven er producten van. En die producten van papier en karton kunnen weer naar de oudpapierbak, zodat het hele proces weer van voor af aan begint. De animaties zijn onderdeel van ons lesprogramma bedoeld voor groep 7 en 8. Dit lesprogramma is er voor zowel leerlingen als leerkrachten. In samenwerking met KlasseTV is er voor leerkrachten een compleet digitaal lespakket over papier en karton ontwikkeld. Aan de hand van vier video’s, diverse opdrachten en quizzen worden vaardigheden als onderzoeken, kritisch en creatief denken, projectmatig werken en samenwerken ontwikkeld. De folder Natuurlijk Papier & Karton en de poster Kringloop Papier & Karton kunnen als ondersteuning van de themalessen, de spreekbeurt of bij het schrijven van een werkstuk worden gebruikt.

Papier & Karton

24 november, 2022

Verder lezen

2022

Jaaroverzicht 2022 Informatiecentrum Papier & Karton

Het IPK blikt terug op 2022: welke activiteiten hebben we zoal ondernomen?

31 januari, 2023

bos met mens en dier

De wereld van Papier & Karton in animatie

Drie animaties nemen je mee in de wereld van papier & karton.

27 oktober, 2022

Bedden van karton voor Olympische sporters

Bedden van recyclebaar karton passen binnen het duurzaamheidsconcept van de Olympische Zomerspelen.

22 juni, 2021