Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis lespakket met quiz en opdrachten

Wat weet jij allemaal van papier, karton en recycling? Doe deze quiz, test je kennis en kroon jezelf tot recyclekampioen!

Poster ‘Kringloop Papier & Karton’

Benieuwd hoe papier en karton worden gemaakt? Bekijk dan onze nieuwste poster waarin we laten zien hoe papier wordt gemaakt. Eerst van verse vezels – meestal van hout van bomen – en daarna keer op keer van oud papier. Dat noem je een kringloop.

Je kunt deze poster in je werkstuk plakken, gebruiken voor je spreekbeurt of hang het op in de klas!

Je kunt onze kringloopposter hier downloaden

Spreekbeurt of werkstuk?

Leuk je mag een onderwerp bedenken voor je spreekbeurt of werkstuk. Wij helpen je graag daarbij, want over papier en karton valt veel te vertellen! Kies uit een van de onderwerpen hieronder. TIP! Laat een animatie in je spreekbeurt zien. 
Bekijk dit stappenplan, zodat jij écht met een goed verhaal komt

Post radio filter
eierdoos

Eierdoos in Museum van Gewone Dingen

Print en digitaal

Verstandig omgaan met papier, karton én digitale middelen

Podcast: Hoeveel A4-papier kun je van één boom maken?

Papiermaker Joop voor de klas

Leerlingen maken zelf papier tijdens gastles over papier en karton

bij op bloem

Wespen maken papier

vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakking

Vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakking

Creatief met papier en karton

Van wc-rolletjes poppetjes maken, aan de slag met papiermarche, een kasteel van een kartonnen doos. Uren speelplezier is het resultaat. Er is zoveel te doen en er zijn zoveel ideeën, dus waar zou je nog op wachten?! Start maar alvast met het bewaren van lege dozen, rolletjes  van wc- en keukenpapier, oude tijdschriften. Zoek vervolgens via Google naar knutseltips, kijk op YouTube, duik de bieb in op zoek naar knutselboeken en laat je inspireren.

Natuurlijk kun jij dat! En wij helpen je hierbij. Op onze site vind je een stappenplan (met powerpoint!) om je op weg te helpen en natuurlijk vind je op deze site heel veel informatie over papier en karton. Zo kun je kiezen of je het over de geschiedenis wilt hebben, over de vele soorten papier en karton of misschien wil je uitleggen hoe papier en karton worden gemaakt. Er is zoveel te vertellen! 

Wat goed dat je ons lespakket hebt ontdekt! Dit lespakket is bedoeld voor jouw juf of meester. Geef je leraar gerust de tip dat zij dit leuke lespakket gratis kunnen gebruiken! De juf of meester kan hiermee al jouw klasgenoten van alles leren over papier en karton. Elke les bestaat uit een video, een opdracht en knutselideeën. Zo leer je bijvoorbeeld zelf papier te maken. Ook al is het lespakket bedoeld voor de leraren, je kunt natuurlijk ook zelf de video’s bekijken en gebruiken in je spreekbeurt. Dat maakt jouw verhaal nog leuker! 

De oorspronkelijke vezel waarvan papier en karton worden gemaakt komt van bomen. Bomen raken nooit op; je kunt ze blijven planten om nieuwe bomen te laten groeien. Maar nog veel belangrijker is dat papier en karton veelvuldig worden gerecycled. Dit kan tot wel 25 keer worden gedaan. Dan is er dus geen nieuwe boom nodig om nieuw papier te maken. Oud papier en karton zijn daarom geen afval, maar grondstof voor nieuw papier en karton.

Hiermee bedoelen we eenvoudig gezegd het stukje aarde dat je als mens gebruikt. Dus de hoeveelheid grond die je nodig hebt om te leven en voort te bewegen. Je huis, je voedsel, kleding, producten, vakantieplekken, school en werk; allemaal dingen waar je gebruik van maakt en waarvoor je een stuk aarde nodig hebt. Iemand die heel weinig nodig heeft en gebruikt, heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan iemand die bijvoorbeeld heel groot woont, heel veel reist en veel producten uit andere landen koopt. Door duurzamer te leven verklein je je voetafdruk. Papier en karton zijn duurzaam, maar dan is het wel belangrijk dat je het niet verspilt. Gebruik alleen wat je nodig hebt en breng het naar de papierbak om het te laten recyclen. 

Volg ons op Instagram