Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De wereld heeft er een paar papier- en kartonfans bij

In het jaarverslag van de VNP stond een artikel over het lespakket Papier & Karton. Een school in Rotterdam ging met deze themalessen aan de slag en droeg zo bij aan het creëren van een nieuwe generatie papier- en kartonfans. In het jaarverslag van de VNP lees je meer over hoe de sector het onderwijs betrekt. 

Themalessen op Rotterdamse basischool 2200303_VNP_JV_2023_38_39 [PDF]

Dinsdagmiddag 12 maart 2024: we zijn te gast op Yulius Lombardia, een basisschool voor speciaal onderwijs in Rotterdam. Een school voor kinderen met een verhaal, maar vandaag staat een ander verhaal centraal: dat van papier en karton. De kinderen van groep 6 storten zich op het lespakket van het Informatiecentrum Papier & Karton en wij keken mee. ‘Juist voor deze kinderen zijn dit soort lessen van groot belang.’

Eierdozen, tekenpapier, verhuisdozen, boeken, toiletpapier, de verpakking van hagelslag: de kids hoeven niet lang na te denken als we vragen naar voorbeelden van papier en karton uit het dagelijks leven. Ook van het productieproces van papier en karton weten ze na anderhalve themales het nodige: de vele snippers en grote machines, de hoeveelheid water en de enorme rollen die van de machine worden getakeld nestelden zich in de kinderbreinen.

Vanmiddag wordt hun creativiteit gestimuleerd. Ze bekijken de film waarin presentatrice Anne Appelo te gast is bij drukkerij Wihabo, waar zij haar eigen wikkel ontwerpt en print om er vervolgens een chocoladereep in te verpakken. De kinderen gaan op in het verhaal, leven mee met Anne en lachen om de grapjes die worden uitgehaald. Leraren Danielle en Corina maken er een interactief geheel van door zo nu en dan de video te stoppen en de leerlingen een vraag te stellen. Zo blijft iedereen bij de les. De kinderen genieten zichtbaar.

Aansluitend komen potloden, scharen en vellen papier op tafel: de jongeren knutselen een bonbondoosje in elkaar dat aan het eind van de week – gevuld – mee naar huis gaat. Zo vanzelfsprekend als het inzamelen van oud papier en karton voor veel mensen is, zo  onbekend is dat voor de meeste kinderen in deze klas. Zij hebben andere zorgen dan hun afval scheiden of hun gemeente hanteert  een coulant systeem van nascheiding.

Danielle is enthousiast over het lespakket: ‘de leerlingen vinden het leuk om met dit soort burgerschapslessen bezig te zijn. En het is nodig! Slechts een enkele leerling heeft thuis een papierbak: Rotterdam is niet streng met afval. Deze kinderen vertellen elkaar en hun ouders over wat ze doen en meemaken op school. Hopelijk zetten deze lessen over papier en karton iets in beweging.’

‘Juist voor deze leerlingen is het belangrijk over dit onderwerp te leren. Ze krijgen het niet vanuit huis mee. Bovendien beschouw ik het als mijn plicht de aarde een beetje mooier te maken. Ik ben opgegroeid in een weggooimaatschappij, hopelijk is deze generatie
zuiniger op de omgeving.’

Ondertussen leggen de leerlingen de laatste hand aan hun bonbonverpakking. Trots tonen ze de juffen en hun klasgenoten het resultaat. De wereld heeft er een paar papier- en kartonfans bij.

Ook met de themalessen aan de slag?

Je vindt het digitale lespakket en informatie over aanvullende materialen op de pagina voor leraren.

 

Papier & Karton

18 juni, 2024

Verder lezen

Verloop Drukkerij drukt al 100 jaar stempel op veranderende markt

In deze serie komen drukkerijen aan het woord over hun werk en de uitdagingen. Deze keer komt Verloop Drukkerij in beeld.

7 juli, 2022

Papier en karton natuurlijk!

Waarom papier duurzaam is? Dat lees je hier!

23 augustus, 2021

voedselverpakkingen van duurzaam karton

Nedvang verder onder naam Verpact

Het Afvalfonds en uitvoeringsorganisaties Nedvang, KIDV en Nederland Schoon gaan vanaf 1 maart verder onder de naam Verpact.

8 januari, 2024

Logo Papier & Karton diapositief PNG