Select Page

Ophalen en scheiden

Gemeenten zamelen oudpapier in uit huishoudens. Dat gebeurt op diverse manieren. Denk aan boven- of ondergrondse papierbakken en minicontainers ophalen(Kliko’s) bij huishoudens. De inzameling kan ook verlopen via verenigingen, scholen en kerken. Deze inzameling vindt plaats in samenwerking met de gemeente: huis-aan-huis met een kraakperswagen van de gemeente of oudpapieronderneming of met grote (zee)containers waar het oudpapier naartoe kan worden gebracht. Ook bedrijven houden oudpapier apart. Zij laten het ophalen door een oudpapieronderneming. Burger, bedrijf, gemeente en oudpapieronderneming zorgen samen voor een succesvolle inzameling.

Is oudpapier en karton eenmaal opgehaald dan sorteren oudpapierondernemingen het op papierkwaliteit. Oudpapier en -karton worden geschoond en eventueel ontdaan van vuil (zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier). Vervolgens wordt het oudpapier geperst. Zo ontstaat een nieuwe grondstof voor papier en karton. Deze wordt getransporteerd naar papier- en kartonfabrieken in binnen- en buitenland.

De branchevereniging van de Nederlandse oudpapierondernemingen is de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI). De oudpapierbranche heeft een eigen certificeringsregeling: de Erkenningsregeling Oud Papier en Karton (OPK). Deze certificering waarborgt de zorg voor registratie, milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden. Meer weten over oudpapierondernemingen? Kijk op www.fnoi.nl.