Select Page

Scheidingswijzer Papier en Karton

Oud papier en -karton zijn grondstoffen voor nieuw papier en karton. Een schone en droge stroom oud papier draagt bij aan een goed werkend inzamelings- en recyclingsysteem. De scheidingswijzer helpt daarbij.

Scheidingswijzer voor papier en karton

Wel

Kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk (zonder plastic hoesje), gidsen, boeken, brochures en catalogi mogen bij het oud papier. Dat geldt ook voor verpakkingen, zoals kartonnen dozen en eierdozen,  schrijf-, teken- en cadeaupapier, printjes en kopieerpapier. Enveloppen (ook met venster) mogen eveneens bij het oud papier. Dat geldt ook voor papieren zakken en draagtassen, kassabonnetjes, golfkarton en kartonopvulling bij producten. Ook voedselverpakkingen zonder vetvlekken en etensresten mogen bij het oud papier.

Niet

Plastic hoesjes om reclamedrukwerk en tijdschriften, koffiefilters, ordners en ringbanden, melk-, sap- en yoghurtpakken (drankenkartons), hygiëne- en sanitairpapier (tissues, toiletpapier, keukendoekjes), treinkaartjes met eenmalige chipkaart, enveloppen met plastic bubbeltjes, luiers, geplastificeerd papier (kan het papier niet worden gescheurd dan zit er vaak een plastic laagje op en mag het niet bij het oud papier), carbonpapier, foto’s en behangpapier (inclusief vinylbehang) en kartonnen verpakkingen voor vloeibaar wasmiddel of wasverzachter, horen, net als een gebruikte, met vet vervuilde pizzadoos, niet bij het oud papier: het is restafval. Dat geldt ook voor papier of karton met verf-, olie- of voedselresten. Download de Scheidingswijzer Papier en Karton of kijk op www.prn.nl