Folder Natuurlijk Papier & Karton

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grafische ondernemingen

Grafische ondernemingen, zoals drukkerijen, spelen een onmisbare rol in de papierketen. Wat is een krant zonder bedrukking? En hoe weet je wat er in een verpakking zit als er niets opstaat? En hoe fijn is het om na een lange zit achter de computer op de bank te kunnen ploffen met een boek of tijdschrift. 

"De grafische industrie is een hypermoderne industrie, waarbij maatwerk, printing on demand en kunstmatige intelligente worden toegepast"

De grafische industrie is een moderne industrie, waarbij maatwerk, printing-on-demand en kunstmatige intelligente steeds vaker worden toegepast. Tegelijk zorgen toenemende digitalisering, oplopende kosten, vergrijzing én de nasleep van de corona-pandemie voor de nodige uitdagingen. Het aantal traditionele drukkerijen neemt af. Bedrijven met nieuwe businessmodellen en/of een innovatief proces weten zich te onderscheiden en zelfs groei in te zetten.

Binnen de branche zijn 17.660 personen bij zo’n 2700 bedrijven actief. Meer dan de helft van die grafische ondernemingen betreft een eenmanszaak, een derde is een kleine onderneming en nog geen 2% vertegenwoordigt grafische ondernemingen met meer dan 50 werkzame personen. Branchevereniging het KVGO vertegenwoordigt een kleine 600 grafische ondernemingen in ons land.

Grafimedia in cijfers (2022)

Aantal bedrijven
Hoofdactiviteit
Import en export
Omzet

Ontwikkeling voorop voor groei en bloei grafimediasector

Zowel het grafisch opleidingscentrum GOC en het A&O Fonds Grafimedia zetten zich met hun activiteiten in om de creatieve industrie te laten groeien en bloeien.