Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grafische afwerkingsvormen

Nadat vellen papier of karton zijn bedrukt, is het werk (vaak) nog niet gedaan. De diverse papiereigenschappen zorgen al voor een unieke uitstraling per papiersoort. Daar bovenop geeft iedere grafische onderneming het drukwerk zijn eigen signatuur. Dat gebeurt in de grafische afwerking met bijvoorbeeld een bijzondere bindwijze of een speciale manier van vouwen. Ook een folie, laminaat, stans of afwijkend formaat zorgen voor een opvallend effect. 

Van pers naar eindproduct

Nadat vellen papier van de pers of uit printer rollen kan een grafisch bedrijf zijn specialistische skills tonen. Wat begon met advies over de papiersoort gaat verder in meedenken over de uiteindelijke vorm van het drukwerk. Snijden, vouwen, rillen en brocheren zijn standaardtechnieken en special effects of meer allure kan worden gecreëerd met stansen, naaien, pregen en foliën. De mogelijkheden in grafische afwerkingsvormen zijn legio. 

Snijden, vouwen & rillen

Voor grafisch drukwerk levert een vormgever het ontwerp aan met ‘afloop’.  Dat is extra ruimte rondom de buitenrand van het document wat tijdens het drukproces wordt weggesneden. Vouwen is een standaardoptie voor diverse grafische producten. Denk aan een folder, dat de naam ontleend aan het Engelse fold, aldus vouwen. Er zijn vele manieren van vouwen: wikkelvouw, zigzagvouw, luikvouw et cetera. Sommige materialen zijn lastig te vouwen. Met een rilmachine wordt dan een vouwlijn aangebracht, waarna het materiaal zich eenvoudig laat vouwen. 

papier soorten gekleurd papier
flyers die je uitdeelt

Lamineren & vernissen

Lamineren is een proces waarbij een dunne laag bioplastic of -folie wordt aangebracht op het oppervlak van het drukwerk. Het kan glanzend, mat of zijdeachtig zijn en beschermt het papier tegen scheuren, krassen en vlekken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor flyers die je tijdens een buitenevent uitdeelt. Vernissen is vergelijkbaar met lamineren, maar in plaats van een dun laagje (bio)plastic brengt de drukker een transparante inkt aan op specifieke delen van het ontwerp om ze te accentueren, beschermen of een glanzende afwerking te geven. Denk aan een glanzend logo op een visitekaartje. 

Foliedruk & spot uv-coating

Wanneer je op drukwerk op specifieke delen van het ontwerp een dunne laag metallic of gekleurde folie aanbrengt, noemen we dit foliedruk. Dit gebeurt met behulp van warmte en druk. Het resultaat is een glanzend, opvallend, elegant effect. Denk aan een bedrijfsnaam in gouden letters op een brochure. Spot UV-coating zorgt eveneens voor een glanzend effect. Dit ontstaat door het aanbrengen van een transparante coating om onderdelen binnen het ontwerp te accentueren en om een opvallend contrast te creëren. Op deze wijze kun je op een pagina een foto eruit laten springen. 

stansen is een vorm uit het papier snijden

Stansen & perforeren

Wil je een uitsnede van een bijzondere vorm in je drukwerk, dan kies je voor stansen. Een uitnodigingskaart voor een evenement kan een specifieke vorm erin hebben, zoals dat van je logo, een bloem, hart of ster. Zo ontstaat er een uniek en opvallend ontwerp. Stansen is vooral decoratief en perforeren is voornamelijk functioneel. De kleine, nauwkeurig geplaatste gaatjes zorgen ervoor dat je een deel van het drukwerk makkelijker kunt afscheuren; bijvoorbeeld bij een antwoordkaart. 

Pregen, embossing & debossing

Pregen, embossing en debossing zijn technieken die reliëf creëren op het oppervlak van papier of karton. Het verschil zit in de richting waarin het papier wordt verplaatst om het reliëf te vormen, wat resulteert in verschillende visuele effecten.

Bij pregen wordt het ontwerp vanaf de achterkant van het papier gecreëerd door middel van druk. Het papier wordt omhoog geduwd om een verhoogd reliëf te vormen aan de voorzijde. Het reliëf ziet er aan de voorzijde verhoogd uit en aan de achterzijde ingedrukt. Bij embossing wordt het ontwerp aan de voorzijde van het papier gecreëerd door middel van druk. Een matrijs of stempel wordt gebruikt om het papier omhoog te duwen, waardoor een verhoogd reliëf ontstaat aan de voorzijde van het papier. Bij debossing wordt het ontwerp aan de achterzijde van het papier gecreëerd door middel van druk. Het papier wordt naar beneden gedrukt, waardoor het reliëf ontstaat aan de voorzijde en aan de achterzijde zie je een ingedrukt effect.

reliëf in het drukwerk
boeken

Brocheren & binden

Er zijn verschillende bindwijzen om pagina’s bij elkaar te houden. Vellen papier vouwen en langs de vouwlijn nieten om een boekje of brochure te vormen, noemen we brocheren. Dit gebeurt veelal bij dunne boekjes of tijdschriften. Bij garenloos binden lijmen ze de pagina’s aan elkaar, zoals bij paperbackboeken. Bij gebrocheerd binden naaien ze de pagina’s in secties en die lijmen ze aan elkaar langs de rug. Vervolgens heb je ook nog gebonden binden: pagina’s worden genaaid en aan de harde kaft bevestigd. Hardcover boeken zijn hiervan een voorbeeld. Er zijn nog veel meer manieren van binden: denk aan de ringband wat je bij notitieboeken ziet, een spiraal waarmee werkstukken nog wel eens gebonden worden of gewoonweg het ouderwetse nietje bovenin of aan de zijkanten. Elke bindwijze heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van het beoogde gebruik en budget.

 
 
 


 
 
Logo Papier & Karton diapositief PNG