Select Page

Knippen – Kirigami

De papierknipkunst of Kirigami kent een lange geschiedenis. De oorsprong ligt in Japan en China. Inmiddels wordt ook in verschillende Europese landen papier geknipt. Rusland, Polen, Litouwen, Zwitserland, Duitsland en Denemarken kennen een rijke papier knipkunst traditie. Aysa Kozina maakt prachtige pruik-papier-fb-1110x600pruiken van de  flamboyante haardracht van de Victoriaanse tijd. Niet van haar, maar van papier! Zij bedrijft de papier knipkunst in combinatie met vouwtechnieken.

Ook in Nederland heeft de kunst vaste voet aan de grond gekregen. Zodra de papierproductie in Nederland op gang kwam werd er geknipt of gesneden. De variatie in Nederlands knipwerk is groot. Behalve een aantal voorbeelden van kunst, zijn er veel mooie voorbeelden van kunstnijverheid en volkskunst. Een kenmerk van de Nederlandse knipkunst is om het papier dubbel te vouwen en om zo barcode-beatrix-hannah-oud-biemoldeen symmetrisch knipsel te maken. Er is een actieve vereniging voor papier knipkunst. Op de website van de vereniging (www.papierknipkunst.eu) is meer informatie te vinden over papier knippen, activiteiten en exposities, inclusief de digitale versie van het blad Knip-Pers.

Een bijzonder voorbeeld van een Nederlandse papier knipkunstenaar is Hannah Oud-Biemold. In haar kunstwerk Barcode Beatrix heeft Hannah maar liefst drie portretten van prinses Beatrix verwerkt of geknipt.

Andere mooie voorbeelden van Kirigami zijn de werken van Suzy Taylor.

Kirigami suzy-6