Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Duurzamer uitgeven

Door Sanne Walraven 

Duurzaamheid is een actueel en urgent onderwerp. De aarde warmt op, er komt steeds meer wet- en regelgeving aan en vanuit de consument is de vraag naar duurzame producten groot. Jongeren werken graag voor een duurzaam en maatschappelijk betrokken bedrijf en vragen steeds meer op dit gebied van hun werkgever. Vanuit alle kanten dus grote reden om met duurzaamheid aan de slag te gaan, zo ook voor uitgevers. Uitgevers willen graag verduurzamen en duurzamer uitgeven, maar waar te beginnen?

Uitgevers zien hun impact

De brancheorganisaties GAU (Groep Algemene Uitgevers) en MEVW (Media voor Educatie, Vak en Wetenschap) hebben daarom duurzaamheid als speerpunt in hun beleid opgenomen. Begin 2023 hebben we een survey uitgestuurd naar al onze leden. Wat gebeurt er op het gebied van duurzaamheid, waar staan uitgevers en wat hebben zij nodig? Wat blijkt: uitgevers vinden duurzaamheid belangrijk en zien zichzelf (naast drukkers en papierfabrikanten) als belangrijkste speler die kan veranderen om negatieve milieu-impact te verkleinen.

Uitgevers zien zichzelf als belangrijkste speler die kan veranderen om negatieve milieu-impact te verkleinen

Wat wordt er al gedaan?

Goed nieuws dus! De wil is er, het belang wordt gezien, maar wat wordt er al gedaan op het vlak van duurzamer uitgeven? Er worden al veel duurzaamheidsmaatregelen genomen of die staan op de planning. Denk aan groene energie inkopen, wegwerpbekers in de ban en vegetarische lunch op kantoor. Het stimuleren van fietsen en elektrische auto’s onder personeel, meer thuiswerken en minder vliegverkeer. Maar ook op het gebied van productie wordt door sommige uitgevers al gekeken naar bijvoorbeeld papiersoorten, milieuvriendelijkere omslagen en dichter bij huis drukken.

Toch zijn veel uitgeverijen zoekende. Welke papiersoorten zijn er? Welke keuzes kun je maken in veredelingen en wat doet dit met de CO2-uitstoot van je boek? Weinig uitgeverijen rapporteren nog over duurzaamheid en er is veel onbekend over certificeringen, CO2-doelstellingen en het rapporteren over milieuthema’s. Tijd voor meer kennis dus!

Kennisplatform over duurzaamheid

Uitgevers willen graag verduurzamen en duurzamer uitgeven, zien het belang van hun eigen rol en naarstig op zoek naar informatie. Daarbij is het zonde als uitgevers afzonderlijk moeten gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. GAU en MEVW ontwikkelen daarom een kennisplatform omtrent duurzaamheid, zodat er één plek is waar alle uitgevers, groot of klein, de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Van papiersoorten tot wetgeving, van inktgebruik tot internationale projecten. Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie en bundelen het op één plek. Een duurzame plek, want ook bij het bouwen van een website is duurzaamheid een aspect wat meegewogen kan worden. We hopen deze zomer live te gaan en zo uitgevers te helpen bij het maken van duurzamere keuzes.

Sanne Walraven is projectleider duurzaamheid voor brancheverenigingen GAU en MEVW; lidorganisaties van de Mediafederatie. Voor uitgeverij- en mediabedrijven vormt de Mediafederatie een platform voor kennisdeling en innovatie. De Mediafederatie is associated partner van het Informatiecentrum Papier & Karton.

Sanne Walraven

Sanne Walraven - Mediafederatie

13 april, 2023

Verder lezen

Duurzaamheid in de papierketen: ‘Neem verantwoordelijkheid voor onze planeet’

VNP organiseerde 18 mei het Fibre Future Festival dat in het teken stond van duurzaamheid en gedragsverandering.

24 mei, 2022

windmolens

Cluster 6 wil energietransitie sterke impuls geven

24 maart boden brancheverenigingen FNLI en VNP de Cluster Energie Strategie (CES) van ‘Cluster 6’ aan, aan minister Rob Jetten.

25 maart, 2022

bij op bloem

Wespen maken papier

De kunst van papier maken is al eeuwenoud en uitgevonden door het bijen- en wespenvolk!

10 januari, 2023

Logo Papier & Karton diapositief PNG