Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

‘Wij zijn de Hypotheker voor de verpakkingswereld’

Elke maand komt iemand anders uit de sector aan het woord die in de KettingBrief Papier & Karton antwoorden geeft op een aantal vragen. Wie dat de volgende keer is, dat bepaalt de schrijver onderaan deze brief.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Raoul de Koning. Ik ben al 25 jaar actief in de verpakkingsbranche. Ooit gestart bij Moonen Packaging in Weert. Daar is mijn liefde voor papier en karton ontstaan. Vervolgens bracht mijn carrière me naar een golfkartonfabriek in Duitsland. In al mijn functies werkte ik samen met ontwikkelafdelingen om te zorgen voor de beste verpakkingen. Dit vond ik zo leuk om te doen, dat ik samen met Richard Jansen en Paul Oomen YourBoxShop ben begonnen. Wij zeggen wel eens gekscherend dat we de Hypotheker voor de verpakkingswereld zijn. Onze klanten komen met een verpakkingsvraagstuk bij ons en vervolgens gaan wij op zoek naar die partij die dit het beste kan oppakken. We kopen dus daar in waar het specialisme zich bevindt. We begeleiden het volledige ontwikkeltraject om vervolgens een verpakkingsoplossing op maat aan de klant te kunnen presenteren. Een win-win situatie dus.

Wat vind je zo mooi aan werken binnen de sector?

In de basis zijn papier en karton misschien hetzelfde, maar uiteindelijk heb je zo enorm veel verschillende soorten papier en karton. Het zijn diverse materialen waar je mooi mee kunt spelen. Voeg je meerdere lagen en golfjes toe en je beschikt ineens over een oersterk product. Geniaal toch? Het is écht oneindig in te zetten. Ik ben oprecht gefascineerd geraakt door papier en karton en vind het elke keer weer een mooie uitdaging om met zo min mogelijk materiaal een zo efficiënt mogelijk product voor de klant op te leveren.

Wat houdt jullie momenteel binnen de verpakkingswereld vooral bezig?

We worstelen met name met de vraag of we voor onze klanten de spullen op tijd kunnen krijgen. Prijzen staan onder druk, maar ook de productiecapaciteit. Omdat we de beste producent bij ieder vraagstuk zoeken en niet samenwerken met één fabriek, kunnen we redelijk snel schakelen.

Waar ben je meest trots op?

We begeleiden allerlei mooie projecten. Zo konden wij Keter helpen in een tijd dat de sector behoorlijk overbelast was. Door te kiezen voor digitaal printen konden we in korte tijd toch hoogwaardige kwaliteit leveren. Bij een ander mooi project ontwikkelen we momenteel een verpakking die volledig digitaal en tweezijdig wordt gedrukt om 3D geprint plantaardig ‘vlees’ in te kunnen verpakken. Omdat het een voedselverpakking betreft moet dit uiteraard aan allerlei veiligheidsnormen voldoen. Wij regelen het allemaal.

Wat wil je de sector meegeven?

De kringloop van papier en karton is mooi rond: een natuurlijk product dat keer op keer te recyclen is. Maar wat we ermee doen speelt wél een rol. Dus denk daar goed over na. Wat voeg je nog aan het materiaal toe en welke inkten gebruik je? Ontwerp verpakkingen, zoals dozen, zo dat je het meerdere keren in plaats van eenmalig kunt gebruiken. En met betrekking tot de productie hoop ik dat er slimme koppen zijn die de komende jaren ervoor kunnen zorgen dat ook het maken van papier met veel minder energie kan, dat zou het nóg duurzamer maken.

Aan wie stuur je deze kettingbrief papier en karton door?

Hier kom ik zo snel mogelijk op terug!

Papier & Karton

14 juli, 2022

Verder lezen

NIEUW! Kringloopposter voor in de klas!

Basisscholen ontvangen een gepersonaliseerde schoolkrant met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton.

15 juni, 2022

entree museon vlag recycling congres

Secundaire grondstoffen verdienen einde-afval-status

7 maart was het Nationaal Recycling Congres in het Museon; waar alles draait om de aarde, de mens en een duurzame toekomst.

12 maart, 2024

Hergebruik oud papier: van volle papierbak naar speelgoed

Diverse mallen maken van een oude kartonnen doos speelgoed.

14 september, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG