VNP Fibre Future Festival
VNP organiseerde 18 mei het zonovergoten Fibre Future Festival waar medewerkers uit diverse papier- en kartonfabrieken werden meegenomen in thema’s als duurzaamheid en gedragsverandering. Niemand twijfelt er anno 2022 nog aan dat we iets moeten doen. Maar wat kunnen we precies en hóe doen we dat? VNP nodigde allerlei sprekers uit om aanwezigen te inspireren én handvatten mee te geven om het brede begrip duurzaamheid in de papierketen in de praktijk te kunnen brengen.
Wat kunnen jij en ik doen om een bijdrage te leveren?
De papierindustrie is al sinds jaar en dag bezig met het verduurzamen van technologieën en processen om efficiënter en groener te kunnen produceren. Tijdens dit duurzaamheidsfestival lag daarom deze keer de focus op de mens. Wat kunnen jij en ik doen om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid in de papierketen? Hoe krijg je collega’s mee en hoe zorgen we er met elkaar voor dat verduurzaming in alle gelederen van de organisatie leeft?
Duurzaamheid papierketen in het DNA van de sector
Antropoloog Walter Fraaij geeft aan dat duurzaamheid vooral over mensen, gedrag en cultuur gaat. Hij gaf de tip om kampvuurgsprekken te houden. Daarbij is het belangrijk een setting te creëren waar je eens andere gesprekken voert; waar ideeën de vrije loop krijgen. “Papier is overal. Als afspraak of contract, als idee of boek, als wetboek, boodschappenlijstje, bierviltje, geld, eierdoos, visitekaartje, pakketje. En als toiletpapier. Vezels, water en energie. Zonder papier zou de wereld er anders uitzien.” Fraaij is dan ook van mening dat je als sector daarmee de verantwoordelijkheid hebt om te zorgen voor onze planeet. “Het was ongelofelijk vet om vorige week het Future Fibre Festival af te trappen met een keynote over hoe essentieel het begrijpen en veranderen van cultuur en gedrag is om duurzaamheid in het DNA van deze sector te krijgen.”
Industrie in harmonie met natuur
Internationaal wildernisgids Bas Hillerström liet de aanwezigen een nieuwe versie van industrie zien: een fabriek volledig geïntegreerd met de natuur. De natuur hoefde zich niet aan te passen aan of zelfs plaats te maken voor de industrie, maar de industrie werkt in harmonie met diezelfde natuur. Zijn doel was om iedereen te laten stilstaan bij wat de natuur met een mens doet en hoe belangrijk deze is in ons dagelijkse leven. Een oproep om anders te denken en te handelen: natuur integreren in plaats van controleren.
Key takeaways
Hoe je collega’s meekrijgt, omgaat met weerstand en vaste patronen doorbreekt, daarover spraken ook diverse professionals uit andere takken van sport. Zij deelden ervaringen over hun weg naar verduurzaming. Een goed startpunt is om eerst met elkaar te bepalen wat duurzaamheid betekent voor jouw organisatie. Hoe breed wil je het inzetten? Als die definitie helder is, kun je van daaruit aan de slag. Een aantal andere key takeaways: denk ook aan kleine stapjes, zoals op de fiets naar het werk, de bandenspanning op orde, letten op je snelheid. Allemaal behapbare acties om brandstof te besparen en co2-uitstoot te verminderen. Maak het meetbaar om bewustzijn te creëren en stel bijvoorbeeld awards beschikbaar om de motivatie te verhogen. Een andere tip: geef informatie via verschillende kanalen en zorg voor training en begeleiding. Maak van enthousiaste collega’s ambassadeurs, maar geef vooral ook de criticus ruimte om bij te dragen. En probeer het wiel niet alleen uit te vinden. Trek samen op met klanten of andere stakeholders.
Het inspiratiegedeelte van het festival werd afgesloten met het opschrijven van één nieuw inzicht per persoon en door deze vervolgens door een andere festivaldeelnemer aan te laten vullen met concrete stappen. Zo ging iedereen met een gebruind hoofd vol praktische ideeën weer huiswaarts.
Bekijk de foto’s van het festival op de site van VNP.