Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakking

“We wisten niet dat er zoveel soorten karton waren!”

vwo-leerlingen ontwerpen kartonnen verpakkingFarah, Elsemieke, Kira en Jasmijn zijn vier meiden uit 3 vwo van Het Erasmus in Almelo. Zij doen het Technasium waarbij je naast de verplichte vakken het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) volgt. Tijdens dit vak werk je in kleine groepjes aan gave projecten voor échte bedrijven. Farah, Elsemieke, Kira en Jasmijn gingen aan de slag voor verpakkingsbedrijf Zalpak. De vwo-leerlingen ontwierpen een kartonnen verpakking.

Project papier en karton 3 vwo

Op het Technasium werken leerlingen onder andere aan innovatieve oplossingen voor een betere en duurzame wereld. Deze vraagstukken komen direct uit de praktijk. “Wij kregen van Zalpak de opdracht om een verpakking van karton voor AGF-producten (aardappelen, groente en fruit) te ontwerpen, omdat plastic niet zo milieuvriendelijk is”, vertellen de meiden. “Dit begon met goed oriënteren. Medewerkers van Zalpak kwamen bij ons op school om ons van alles te vertellen over verpakkingen en karton. Van hen kregen we allerlei soorten karton om zo de verschillen te zien en te voelen. We wisten helemaal niet dat er zoveel soorten waren! Ook gingen we zelf op onderzoek uit om te leren wat er komt kijken bij het ontwerpen van verpakkingen voor AGF. Zo leerden we over voedselveiligheid.”

Je leert tijdens dit project rekening te houden met heel veel verschillende dingen

Na de oriëntatie startten Farah, Elsemieke, Kira en Jasmijn met schetsen die zij presenteerden aan Zalpak. “Dit hielp ons goed om de juiste richting te kiezen; zo konden we een definitief ontwerp maken. In dit ontwerp hielden we rekening met het programma van eisen, zoals dat het FSC-karton moet zijn, dat het goed gevouwen moet kunnen worden en natuurlijk dat het goed recyclebaar is. Bij het ontwerpen hebben we ook rekening gehouden met zaken als vervoer. Dat de bakjes makkelijk te stapelen zijn, niet snel schuiven en de aardbeien beschermen. En of het makkelijk te bedrukken is, is ook belangrijk. We hebben het zo ontworpen dat elk bedrijf makkelijk zijn eigen naam op de verpakking kan drukken. Het was wel grappig dat we in het begin nog even niet stil stonden bij hoeveel aardbeien in het bakje moesten passen. Dat is natuurlijk wel heel belangrijk. Je leert tijdens dit project rekening te houden met heel veel verschillende dingen. Dit was écht een leuke opdracht. Je werkt samen met de mensen van Zalpak en het was gezellig met elkaar. En je hebt alle ruimte om volop creatief bezig te zijn, dat is echt heel leuk!”

Papier & Karton

22 december, 2022

Verder lezen

Mediafederatie associated partner IPK

De Mediafederatie heeft zich aangesloten bij het Informatiecentrum Papier & Karton.

9 mei, 2022

Klimaatdoelstellingen? Keten laten we samenwerken!

Blog van Bram ter Beek (KVGO) over samenwerken aan klimaatdoelstellingen.

24 januari, 2022

samenwerken aan sterke papierketen

Met elkáár creëren we een circulaire samenleving

Blog geschreven door voorzitter Henk van Houtum: ‘met samenwerking dragen we allemaal bij aan een circulaire samenleving.’

25 september, 2023