Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Verpakkingen van papier en karton, een duurzame oplossing!

Verpakkingen van papier en karton zijn overal om ons heen. Het pak hagelslag, de doos om een wasmachine, verzendverpakkingen, een eierdoos, het pak suiker en ga zo maar door. Deze verpakkingen hebben dan ook diverse voordelen; ze zijn licht, bieden bescherming aan en informatie over de producten. En last but not least: verpakkingen van papier en karton zijn bovenal een duurzame oplossing.

De cirkel is rond

Papier en karton bieden een duurzame oplossing voor verpakkingen om verschillende redenen. Zo zijn ze van origine gemaakt van een natuurlijke, bio-afbreekbare en hernieuwbare bron. De pulp gemaakt van houtvezel komt uit duurzaam beheerde, gecertificeerde bossen. Maar bovenal: het meeste papier en karton heeft oud papier als grondstof. Oud papier kan wel 25 keer worden gerecycled waardoor er minder verse vezel nodig is. Dit maakt de cirkel rond: papier en karton worden geproduceerd en komen via de oudpapierbak vanzelf weer terug om nieuw papier en karton van te maken.

Naast dat een verpakking een informatiedrager is, is bescherming van het product een belangrijke functie. Zeker daar waar er direct voedselcontact is en het om voedselveiligheid gaat, zijn verpakkingen gebonden aan strenge richtlijnen. Om die reden worden verpakkingen waarbij sprake is van direct voedselcontact veelal gemaakt van verse vezels. De Nederlandse papier- en kartonfabrieken maken altijd gebruik van een natuurlijke, bio-afbreekbare, hernieuwbare bron, namelijk gecertificeerde houtpulp afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen. En soms van alternatieve verse vezels, zoals de reststroom van suikerbieten. Van deze pulp maakt papierfabriek Crown van Gelder bijvoorbeeld de papieren zakken waarin suiker zit.

Duurzame productie, duurzaam gebruik

Duurzaamheid gaat verder dan de verpakking ‘an sich’.  Het gaat ook over gebruik en verspilling. Als verpakkingen zorgen dat een product beter houdbaar en ongeschonden blijft, dan voorkomt het daarmee verspilling. Daarnaast is en blijft het belangrijk om na te denken in hoeverre de verpakking nodig is en of het een verpakking op maat is. Hoe kleiner de verpakking: hoe minder materiaal, hoe lichter, hoe minder vervoer nodig is om hetzelfde te transporteren, hoe minder co2. Voor producenten en retailers start de weg naar duurzaamheid bij de vraag ‘is deze verpakking écht nodig?’. En consumenten kunnen zich afvragen of ze het product nodig hebben. Minder retouren, minder ongebruikte producten weggooien: dát voorkomt verspilling. Steeds meer consumenten en bedrijven gaan hier bewust(er) mee om.

Papier en karton zijn geen afval

Het grote voordeel van papieren en kartonnen verpakkingen is dat ze zeer goed te recyclen zijn. De Scheidingswijzer Papier en Karton is een handig hulpmiddel hierbij. Recyclen maakt dat papier en karton geen afval zijn, maar grondstoffen voor nieuw papier en karton. Omdat papier en karton bio-afbreekbare producten zijn, brengen ze geen schade toe aan het milieu.

Papier en karton zijn circulair. Als ze in de oudpapierbak terechtkomen, worden ze gebruikt als grondstof voor  nieuw papier en karton. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij. Oud papier en karton zijn goedkopere grondstoffen dan verse vezels. Fabrieken zien dus heel graag dat iedereen oud papier inzamelt. Het is met name goedkoper omdat het energie-intensieve proces van pulp maken van verse houtvezel niet meer nodig is. Gemeenten zien het ook graag in de oudpapierbak, want zij verkopen het als grondstof. Daarnaast draagt inzameling bij aan een schone en duurzame gemeente. En voor mens en dier zorgt diezelfde schone, duurzame omgeving zonder zwerfafval voor een prettig leefbare en vooral toekomstbestendige wereld. Onderzoek van Tetra Pak bevestigt dit. Een meerderheid van de Nederlanders denkt dat het verduurzamen van verpakkingen kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Nederlanders verwachten dat er steeds meer verpakkingen uit hernieuwbare, plantaardige materialen en gerecycled materiaal zullen bestaan. Een meerderheid (58%) van de Nederlanders zegt ook dat ze minder zouden verspillen als verpakkingen kleiner waren of beter afgestemd op hun consumptie.

 

Papier & Karton

27 januari, 2022

Verder lezen

papierafval: van tekening naar recycling

Papierafval: van tekening naar recycling

3 maart, 2022

Circulaire economie, afval scheiden, hergebruik en papierrecycling

Circulaire economie, afval scheiden, hergebruik en papierrecycling

3 maart, 2022

Papier: 25 keer recyclen zonder kwaliteitsverlies

Blog van Henk van Houtum over het belang van veelvuldig kunnen recyclen van oud papier en karton.

21 maart, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG